Реклама / Ads
0| 4845 |09.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Миков: Диференцирано ДДС от 5% върху детските храни е изключително необходимо

.
Михаил Миков
„Убеден съм, че всички парламентарни групи ще подкрепят законопроекта ни за диференцирано ДДС върху детските храни и пелени като знак на държавата към децата и техните родители. Вярвам, че ще бъде приет до края на годината”.
 

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в парламента. Той обясни, че става въпрос за намаляване на ДДС от 20% на 5% и уточни, че в момента изключението е единствено за туризма – 9%. Председателят на БСП подчерта, че ЗИД на Закона за ДДС вече е внесен в деловодството на НС и предложенията са свързани с бебешките храни, памперсите и пособията за отглеждане на деца, включително със социалните услуги за възрастни хора. „Смятаме, че този законопроект е изключително необходим, когато раждаемостта пада като последица от икономическото развитие в страната – свитото потребление, ниските доходи”, каза още той. Миков подчерта, че в деловодството е внесена и финансова обосновка, която показва, че става въпрос за около 56 млн. лв, които няма да постъпят в бюджета, но част от тях  ще се върнат поради потреблението. „Този ефект е пренебрежимо малък, а е крайно необходим като сигнал към хората, които в тези трудни времена оглеждат деца”, допълни Миков.

 

„Предложението за 5% ДДС върху бебешките стоки е едно от цялостния пакет от данъчни промени, които предлагаме. Смятаме, че в държавата може да се прави политика и през данъчните закони”. Това допълни по темата зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя припомни, че БСП е внесла предложение за възстановяване на данъка на хората с най-ниски доходи, за въвеждане на прогресивна скала на облагане с елементи на семейно подоходно облагане. „Това е третото ни предложение в данъчния пакет от промени. Освен политика, ориентирана към хората, гарантираме и финансова стабилност, защото обосновките, които сме направили показват, че бюджетът няма бъде ощетен. По-скоро ще помогнем на хората с тях”, подчерта Нинова.

  

„Ние използваме практиката на страните от ЕС. По-голямата част от тях имат диференцирани ставки на ДДС с преференции за новородени деца, за образование, за хората в неравностойно положение”, заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той е на мнение, че БСП, като социална партия, следва тази практика и прави важна стъпка за диференциация на ДДС, която да стимулира семействата и да ги улесни при отглеждането на деца и хората в неравностойно положение. „Всички сме съгласни, че  най-важният проблем за България е  демографската криза. Ние индиректно и директно ще стимулираме раждаемостта”, категоричен е Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6015 |13.05.2015 Миков: Мост има, а път не!- 8 г. след първа копка на "Нова Европа" . 2| 9061 |16.03.2015 Австрия драстично намалява данъци, увеличава детските надбавки . 5| 5961 |09.06.2013 Без ДДС върху детските стоки искат търговци . 0| 5958 |24.10.2012 Без данък „лихва” върху детските влогове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads