Реклама / Ads
31| 5987 |11.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мишо Бирата искал част от Двореца на културата и спорта

.
Михаил Михов - Мишо Бирата Източник: Булфото
Проектът за публично-частно партньорство за Двореца на културата и спорта е на станалия популярен покрай записите с Бойко Борисов варненски бизнесмен Михаил Михов известен още като Мишо Бирата.
 

Наистина моя беше идеята, но тя е отпреди малко повече от три години и досега щеше да е реализирана. В тази ситуация на криза обаче няма шанс“, посочи самият той. Дори ако сега Общинският съвет се обедини около идеята да търси кандидати за най-изгодна оферта за публично-частно партньорство по отношение на Спортната зала, Михов е песимист, че ще се появят кандидати заради тежкото финансово състояние на страната, пише Афера.бг.

Иначе той твърдо застава зад тезата, че подобни проекти са единствената възможност, особено за Двореца. „В този си вид, без финансиране, залата ще просъществува най-много 2-3 години“, коментира бизнесменът. Причината е, че община Варна няма финансовата възможност да посрещне удара, който ще нанесе столицата, като си построи спортна зала с 20 000 места. „Ако не всички, то голяма част от мащабните спортни състезания ще се преместят там, а тук ще останат да играят малките клубове“, посочи Михов. Другият шамар за Двореца е този на моловете, които се нароиха в града. „Не ми е ясно как управителят на залата Симеон Варчев успява да ги задържи като наемодатели при себе си. Така че ДКС вече си изгуби смисъла“, коментира той.

Любопитен щрих е, че идеята за приватизация на част от Спортната зала неотменно върви с... баскетбола. Председателят на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов не е единственият деятел на този спорт, който иска част от символа на Варна. Миналото лято новото мнозинство в Общинския съвет реанимира отхвърлената идея за поделяне на собствеността на Двореца на културата и спорта с частен инвеститор. Офертата дойде от „Еврохолд България“ АД и се свеждаше до инвестирането на 35 милиона лева за период от 35 години под формата на публично-частно партньорство. Предлагаше се сделката да бъде оформена като договор за реклама и спонсорство, като 750 000 от всеки милион, влизащ в ДКС годишно, ще отива за местния баскетболен отбор, 20% - за волейбол, лека атлетика и художествена гимнастика, и 5% - поддръжка на тренировъчната база и сградата. Срещу това „Еврохолд“ трябва да получи половината от акциите на Двореца, гласи предложението, подписано от председателя на надзорния съвет на компанията Асен Христов. Това на практика означава, че както досега Христов ще налива пари в баскетбола, за да си прави реклама, но като бонус ще има акции в Двореца - емблема на града, пише още в. Народно дело.

Еврохолд е свързан с ГЕРБ, наскоро точно от там дойдоха пари за съживяването на местния ежедневник в. Позвънете – новини. Връзката между Симеон Варчев и Георги Първанов , респективно Мишо Бирата е обществена тайна във Варна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5747 |09.02.2011 Неизвестни руснаци искали Кремиковци . 2| 4865 |29.10.2010 И. Искров: Фискалният борд на СДС ще се осъществи трудно . 1| 5504 |28.07.2010 Експерти: България има нужда и от фискален борд . 13| 5557 |28.05.2010 Р. Ран: Харченето на фискалния резерв е лоша идея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads