Реклама / Ads
0| 5959 |04.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С най-големия гейзер на Балканите се греят оранжерии

.
През зимния сезон с феноменалното природна творение се отопляват всички административни постройки, оранжерии, както и почивен дом в града. Това е причина той да не функционира почти половин година.
 

  Единственият гейзер на Балканите, който изтласква 18 метрова струя минерална вода на всеки 20 секунди, се намира в Сапарева баня. През нощта гейзерът е осветен от цветните светлини в основата му, които създават зашеметяващ ефект. Това феноменално творение на природата е на път да бъде унищожено. Причината е, че през зимния сезон с него се отопляват всички административни постройки, оранжерии, както и почивен дом в града. Четвърти сезон вече в Сапарева баня се отопляват така, но до последната зима това не е пречело същевреманно да функционира и природната атракция.
През последната зима обаче гейзерът е спрян. „Цяла зима беше много неприятно, хората идват заради тази забележителност, за да я видят, но единственото, което се забелязва е една статуя, но без фонтана, който извира от нея. И така туристите си отиват разочаровани”, коментира пред „Фрогнюз” един от многото недоволни собственици на семейни хотели в града.
От първи май гейзерът отново работи за радост на туристите и собствениците на хотели в града, обаче най-вероятно така ще е до другия отоплителен сезон. Хората от града са притеснени, че може и следващата зима да го спрат. „На нас на практика това ни е единствената привлекателна атракция, тъй като инфраструктурата ни още не е изградена. Гейзерът е по- атрактивен от седемте рилски езера и е съвсем достъпен, казва Славчо Лазов, собственик на малък хотел в града. Според него със зимното спиране се ощетява туризма, както и тези които идват заради гейзера.
Инетересен е фактът, че общината е поставила и нова статуя, от която да извира водата, през есента на миналата година, която цяла зима не е функционирала, но инвестицията е направена.
Термалният извор "Гейзера" е с най-високата температура на Балканите, над 103 градуса Целзий, с висок дебит 13 л/сек. Той е избликнал през 1957 г. и всяка година привлича хиляди туристи от страната и чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11183 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 10| 7109 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2632 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2513 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads