Реклама / Ads
15| 7526 |14.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Найденов заряза евролозе, подмина обикновените земеделци

.
Мирослав Найденов
Колоната от коли на министъра профучала покрай група насъбрани да го видят земеделци, без никой да им обърне внимание.
 

Министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов заряза лично лозята в масива на изба “Златен Рожен” в землището на петричкото село Капатово, собственост на софиянеца Теодор Осиковски, пише вестник Струма. Проверка на “Струма” разкри, че собственикът на лозовия масив Т. Осиковски не е случаен човек, а главен изпълнителен директор на “Енергоремонт холдинг” АД. Министър Найденов поля с вино и зарови залък хляб в земята до 3-годишните гижи.

В зарязването на министъра асистираха шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, заместник изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Драгомир Господинов, областният управител Валери Смиленов, кметът на Петрич Вельо Илиев, заместник-кметът на Петрич по ТСУ Христо Георгиев, кметът на Сандански Андон Тотев, депутатът от ГЕРБ Митко Захов. На събитието присъстваха и лидерът на ГЕРБ в Петрич Димитър Танев, активистите на ГЕРБ Антони Изгоренков и секретарят на петричката структура Велко Велев. Теодор Осиковски също заряза лозето си заедно със собственика на 5-звездния хотел “Пирин” в Сандански Стефан Шарлопов и баща му Христо Шарлопов, главен редактор на някогашния вестник “Кооперативно дело”, които са лични приятели на Т. Осиковски и организираха вчерашното събитие.

Лозовият масив с площ 115,79 декара е изграден по програмата “Преструктуриране и конверсия на винени лозя” през пролетта на 2008 година. Засадените сортове са “Мелник 55”, “Широка мелнишка лоза”, “Мелнишки рубин”, “Сира”, “Мерло” и “Каберне совиньон”. Собствениците предвиждат в най-скоро време да закупят земя в близост до лозовия масив за изграждане на изба за производство на качествени червени вина. Фирмата-собственик “Златен Рожен” ЕООД, с управител Димитър Ненов, е кандидатствала в сектор “Вино” за подпомагане по мярката “Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. Одобрената финансова помощ за създаването на лозовия масив е в размер на 393 215.89 лева. Тази сума е 75 процента от размера на вложената в ловозия масив инвестиция.

След зарязването кавалкадата от коли, придружаваща министъра, се отправи към механа “Златен Рожен” в село Рожен край Мелник, която е собственост на “Златен Рожен” ЕООД, където гостите обядваха, а домакините - собствениците на масива, бяха отрупали богато трапезите. Две печени агнета, салати и туршии ядоха гостите на Теодор Осиковски в изба “Златен Рожен” в село Рожен и ги поляха с мелнишко червено вино. 116-те декара, върху които е изграден лозовият масив, столичанинът е купил преди години от няколко местни собственици. Осиковски е комасирал земята с цел изграждането на масива. Цената, по която е закупил земята, варира между 800 и 1000 лева за декар.

Междувременно в “Струма” вчера позвъниха земеделци от село Капатово, община Петрич. Те разказаха, че цяла седмица, зарадвани от съобщенията по информационните агенции и медиите, очаквали да се срещнат с министъра. Група жители на Капатово, между които агрономи и земеделци, се събрали в центъра на селото, непосредствено до пътя за Мелник. Колоната от коли на министъра обаче профучала покрай тях, без никой да им обърне внимание.

Много се надявахме министърът да се види с нас, да чуе проблемите ни, но това не стана
. Явно посещението му е повече частно, отколкото с цел запознаване с проблемите на земеделието в нашия край, коментираха хората от Капатово. Настроенията на излъганите надежди на хората от Капатово обобщи техният кмет Огнян Куков, който вчера заяви: Изпитахме пълно разочарование от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Ние го чакахме с душа да дойде, не за нещо друго, а просто да му покажем пустеещите земи около селото и да го помолим да намери формула за разработването им. Ние знаем, че нашето бъдеще е разработването на пустеещата земя. Не може от 5300 декара около Капатово да се работят само 1500, подобно е положението и в землищата на другите села. Министър Найденов не ни уважи. Бяхме се приготвили като за посрещане на министър. Носехме и ракия “Борисовка”, специален подарък за господин Найденов и премиера Бойко Борисов, но не успяхме да я връчим, заключи Куков. (Струма)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5629 |08.02.2011 М. Найденов: Пилешкото е пиле и още нещо; хлябът е некачествен! . 20| 4837 |04.02.2011 Стандарт за хляба иска Найденов . 0| 7084 |05.01.2011 Найденов подхвана назначенията в ДФ"Земеделие" . 0| 5734 |06.10.2010 Компенсират ощетени земеделци с Мярка 213

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads