Реклама / Ads
1| 4976 |20.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Найденов защити родния проиводител

.
Мирослав Найденов
Нашата най-голяма грижа е да бъде запазена нашата прекрасна продукция, нашите домати са по-големи, по-хубави и по-вкусни и със сигурност не са заразени. Така че нека в такива ситуации да бъдем по-солидарни към българския производител.
 

Това бе призива  на министъра на земеделието Мирослав Найденов при посещението му на борсата “Слатина”.

Той заяви, че освен внос на заразени с болестта “Миниращ молец” домати от Гърция, у нас вече има заразени домати, внесени от Турция.

Министърът увери, че при откриване на заразени плодове, те се сортират и унищожават още на границата, където се преглеждат всички камиони от българския фитосанитарен контрол. Във вътрешността на страната почти нищо не влиза.

България не може да наложи карантина на този вид вредител, обясни Найденов. Затова и граничният контрол е толкова засилен, обаче, на практика почти се спират всички плодове, за които има съмнение за зараза. Найденов припомни, че е помолил гръцката си колежка фитосанитарните власти в южната ни съседка да изпълнят ангажиментите си. До утре той трябва да получи отговор от нея. “Ако нещата продължат и след петък, аз ще поискам спешна среща с еврокомисаря по земеделието”, обясни Найденов.

На ГКПП “Капитан Андреево”, от 146 ТИР-а идващи от Турция заразени домати са установени едва в 5 от тях, от 52 буса и леки автомобили само в 8 са намерени плодове, за които има съмнения, че са нападнати от миниращия молец. Около 10% от доматите, идващи от Гърция през ГКПП “Кулата” са заразени с вредителя.

Миниращият молец и доматите засегнати от него, не са опасни за здравето. Заразата, обаче, може да се разпространи и върху българските плодове, обясниха специалисти. Ежедневно се проверяват и големите борси и тържища за наличие на нападнати от молеца плодове.

Националната служба по растителна защита е подготвила брошура с повече информация за молеца. Зараза от него е констатирана миналата година на територията на България, но поради бързата реакция на службите не е имало последствия за продукцията, обясни Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5034 |07.04.2010 М.Найденов: И Станишев носи отговорност за заменките . 0| 5745 |26.03.2010 Найденов се обяви в защита на родните пиповарни . 0| 5289 |03.03.2010 Държава и общини длъжници на родния бизнес . 1| 4968 |18.02.2010 Найденов: БСП спекулира с мораториума за заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads