Реклама / Ads
60| 5500 |07.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП благословил безотчетните депутатски кинти

.
Красимир Стефанов
Лично директорът на Агенцията за приходите Красимир Стефанов освободил народните представители от задължението да плащат данъци върху парите в плик, станали по-известни като две трети от депутатската заплата.
 

Това става ясно от документ
, представен от БTВ. Документът е от пролетта на миналата година. Тогава председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпраща запитване до шефа на НАП Карсимир Стефанов с въпроса: трябва ли депутатите да плащат данъци за сумата от две трети от заплатата си, които получават в плик. В отговора си до Цачева Красимир Стефанов пише, че сумите, предоставени на парламентарните групи и независимите депутати не могат да се третират като доход на народните представители, тези суми имат характер на допълнителен разход. Затова според Стефанов тези пари на народните представители не следва да се облагат с данък по смисъла на Закона за облагане доходите на физическите лица.

Директорът на НАП Красимир Стефанов, който днес беше във Велико Търново и във Варна, отказа коментар и се скри. Говорителят му Росен Бъчваров обясни, че се наложило да замине за Шумен.

От БТВ информираха финансовото министерство за кореспонденцията между Красимир Стефанов и Цецка Цачева. Министър Дянков, който вчера заяви, че депутатите трябва да плащат данък върху парите в плик, отказа да се запознае с писмото. Председателят на парламента Цецка Цачева дори не пожела да чуе въпросите. Шефът на герберите в парламента Красимир Велчев пък каза, че вече е говорил с финансовия министър и му е обяснил, че твърдението, че депутатите взимат повече от Дянков и премиера е спорно. “Някой е подвел Дянков. Сутринта се чухме най-малко той може да се подведе по човек, известен с компроматите си”, коментира Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ.

След скандалите от ГЕРБ обаче замислят нови законови промени. Те предлагат парламентарната група да се регистрира като данъчен субект. Така безотчетните пари вече ще се отчитат, а и ще се проверят от Националната агенция за приходите. И тя ще води счетоводство сама за себе си и накрая ще отчита резултат който ще бъде облаган, обясни Димитър Главчев, зам.-председател на ГЕРБ.

Яне Янев пък извади секретна наредба за още допълнителни пари за депутатите
- този път за бензин за командировки в избирателните им райони. „Те си получават още по 1000 лева на месец и така излиза на практика, че средностатистическият народен представител вкарва в джоба си по 8 хиляди лева. Това е основната заплата плюс двете трети, плюс за бензин”, коментира лидерът на РЗС. Според Янев депутатите получавали и 12 билета отиване и връщане за самолет до Варна. Освен това пътуват безплатно в градския транспорт.

Според неофициална вътрешна информация от финансовото министерство съществуват два варианта за въвеждането на финансова дисциплина в Народното събрание: Първият вариант е върху тези 1500 лева да се удържат авансово 10 на сто данък, а вторият вариант е депутатите да бъдат задължени да се отчитат за тези средства пред парламента, съобщи още БТВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4822 |26.05.2010 Режат 8 млн.лева от депутатските заплати . 4| 7933 |26.01.2010 Адвокати трупат кинти от катастрофи . 6| 5032 |20.06.2009 Левицата - шампион по кинти за политическа реклама . 1| 4944 |10.04.2008 45,91% от българските фирми „кихат кинти” за подкупи на официални лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads