Реклама / Ads
0| 9368 |30.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С нов мерак към старта на риболовния сезон

.
Часове делят любителите на риболова от старта на сезона тази година. От 1-ви юни отпада забраната за улов на риба, която беше въведена за периода, в който се хвърля хайвера.
 

ribolov0.jpg

Десетки хиляди привърженици на риболовния спорт ще се насочат към водните басейни на страната с надеждата за добър улов. Най-привлекателни за практикуване на това хоби са язовирите Искър, Доспат, Батак, Кърджали, Лобош, Широка поляна и Сърница. Предпочитани реки са Осъм, Струма, Места, Янтра и Тунджа. Ако все пак предпочитате да се усамотите на спокойствие в първия риболовен ден за този сезон, трябва да намерите някои по-закътани водни басейни или рекички, тъй като големите вероятно ще се фрашкани.  По последни данни запалените по рибата у нас са над 200 хил.души и постоянно техния брой нараства.

Язовир Искър, който е предпочитан от много софиянци предлага голямо разнообразие от риби. Това са бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (Клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. 

Доспат също е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо.

Язовир Кърджали, който е един от най-големите в България предлага улов на бабушка, балканска пъстърва, буфало, бял амур, бял толстолоб, бяла риба, есетра, каракуда, костур, лин (каленик), морунаш, распер, скобар , слънчева риба, сом, уклей и шаран.

В реките Осъм и Струма можете да хванете костур, платика, шаран и каракуда. Разбира се най-атрактивна, но  и сложна за ловене в реките е пъстървата.

Ако все пак искате да сте сигурни, че ще хванете нещо можете да отскочите до платените водни басейни като редицата актуални в момента са - яз. Герман, ез. Текето, яз. Паначарево и др.

ribolov_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

"Откриването на сезона мога да го приравня с един национален празник на 200 000 граждани и техните семейства и няма да излъжа по рибарски много.

Ние организираме две прояви на национално ниво в Асеновград. Един национален шоутурнир за деца от нашите сдружения, които са преминали рибарски школи под мотото "Детето риболовец може без дрога". излъчени са най-добрите от съответните структури и около 20 наши сдружения изпращат свои представители на националното шусъстезание на язовир 40-те извора в неделя, още повече, че тогава е 1-ви юни денят на детето. Искаме да накараме децата да усетят един истински празник", това каза пред Frognews.bg председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Христо МихайловФ.

Другото мероприятие е на българсите медии, които ще излъчат свои представители и също в Асеноград да бъде традиционният конкурс за журналисти. Над 20 медии са изразили желание да се включат. Всеки, който иска може да се включи в празника.

"България е уникална, едва ли в Европа има страна, която да предлага такова разнообразие на водни обекти и на риби. Ние имаме и море и  голяма река като Дунав, както и немалко реки във вътрешността на страната в шарановата зона, както и десетки язовири и езера. Като туризъм обаче ние все още не можем да използваме ресурса на водните обекти и на рибата в страната ни, реално ние нямаме стопани на риболовните обекти и рибните ресурси, които да се ангажират с провеждането на риболовен туризъм, но това предстои. Вярвам, че в близките години ще е възможно до се реализира", смята Михайлов.

Където и да сте решили да прекарате  неделния ден ние от Frognews.bg ви желаем Наслука!!!

ribolov_2.jpg 

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5774 |11.12.2007 Бележим ръст от 16% на мераклиите за спа процедури у нас . 1| 4974 |02.10.2007 Търсенето на квартири скочи заради мераклиите за ВУЗ . 0| 6557 |20.05.2007 Арабски туристи с мерак да почиват у нас . 0| 5217 |10.05.2007 Черноморски терзания на старта на сезона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads