Реклама / Ads

0| 4376 |30.04.2015

Почасово ще отчитат изразходваната енергия в сградите

.
Народното събрание гласува окончателните промени в закона за енергийната ефективност, внесен от Министерския съвет, предвиждащ регламентирано определяне на националната цел за енергийна ефективност за 2020 г., съобщи „Фокус”.

В законопроекта е регламентирано и разработване на национални планове за действие по енергийна ефективност и национален план за подобряване на енергийната ефективност, свързано със сгради - държавна собственост. Въвежда се изискване и към предприятията, които не са малки или средни, да се подлагат периодично на енергийни обследвания, и то поне веднъж в рамките на четири години. Ще се намалят емисиите на парниковите газове и ще доведат до подобряване на жизнения стандарт на гражданите.

 

С цел намаляване на административната тежест, срокът на валидност на удостоверенията за вписване в публичните регистри на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради и обследване за енергийна ефективност на промишлени системи, е увеличен от 3 на 5 години.

 

Целите на промените е въвеждане на задължение във всички отоплявани и/или охлаждани сгради, държавна собственост, ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 3 % от общата им разгъната застроена площ. Регламентира се изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години.

 

Регламентирано е и издаването на сертификат за енергийна ефективност на отделни части в сграда съобразно видовете сгради. Въвежда се национално определение за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“. При изпълнението на мерките и произтичащите от проекта дейности, се очаква собствениците на сгради да постигнат спестявания -икономии на енергия и намаляване на разходите, които с всяка следваща година ще се увеличават.

Ще се подава информация не само за за изразходваното количество енергия за месец, но и почасово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Експерти отчитат ръст в търсенето на качествени офис площи 0| 4648 |16.04.2015 . Брокерите отчитат раздвижване на имотния пазар 3| 4376 |03.01.2015 . Брокерите отчитат рекорд в сделките с имоти до март 0| 5410 |06.07.2013 . Отчитат парното всеки месец 20| 6740 |31.01.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ