Реклама / Ads
39| 12035 |31.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Покупката на VIVACOM вече е факт

.
Сделката за Българската телекомуникационна компания вече е факт. Съобщение за нея бе публикувано в официалния вестник на ЕС, като БТК е отбелязана с търговска марка VIVACOM.
 
Там е публикувано уведомлението, даващо право на концентрацията между БТК, руската VTB Bank и българската Корпоративна търговска банка (КТБ). Решение за публикуваното обявление е взето от Европейската комисия на 22 октомври. Пълният текст на решението все още не е поместен. Това ще стане най-вероятно, когато бъдат премахнати всички професионални тайни около сделката.


Стойността на покупката се оценява на 130 милиона евро. Купувачите са приели условието да покрият и дълговете на компанията, които са в размер на 588 милиона евро.

БТК бе приватизирана през 2004 г. 65% от капитала бяха купени от Вива Венчърс Холдинг, дъщерна компания на американския инвестиционен фонд Advent International.

През 2007 г. AIG Investments, чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc., придоби 90% от БТК.
През 2009 г. БТК обяви вливането в компанията на дъщерното си дружество БТК Мобайл. През септември същата година БТК и vivatel се обединиха в нова търговска марка - VIVACOM.

 

 

Още през юли Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на "Виваком" и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на телекома на двама финансови инвеститори.

На 23 октомври Европейската комисия одобри сделката за покупката на БТК от българската Корпоративна Търговска Банка и руската банка Ви Ти Би (VTB Capital ). Решението е публикувано в официалния вестник на "Евросъюза", цитиран от БНТ.
 
Сделката, след която двете банки получиха контрол върху телекомуникационната компания, е била разгледана по опростената процедура. Така на практика няма повече пречки за завършването на процедурата по продажбата на БТК.

Стойността на покупката се оценява на 130 млн. евро, като купувачите ще покрият и задължения на БТК от 588 млн. евро.

Българската “Корпоративна търговска банка” (КТБ) и инвестиционното подразделение на руската “Внешторгбанк” - “ВТБ Кепитъл” са новият мажоритарен собственик на “Българска телекомуникационна компания” (БТК), оперираща под търговското наименование "Виваком". Компанията е най-големият оператор на фиксирана телефония в България и втори по пазарен дял оператор на мобилни телефонни услуги в страната.Офертата бе внесена преди две седмици, а в края на миналата тя е била приета от кредиторите на телекома.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5991 |22.10.2012 Данък "лихва" вече работи за хазната . 2| 7057 |18.10.2012 Залагат повече пари за животновъди и производители на плодове и зеленчуци догодина . 0| 9512 |26.07.2012 Стажанти на VIVACOM облагородиха района около Симеоновските езера . 0| 13970 |20.06.2012 Доброволците на VIVACOM Cares маркираха част от екопътеката Ком – Емине

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads