Реклама / Ads
10| 6345 |15.09.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пришпорват фирмите да обясняват за всяко вземане над 700 лева

.
Финансово министерство
Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни покупки.Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди.
 
Промени в Закона за ДДС предвиждат всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди, пише "Сега"

Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен. Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин, коментират експерти.

Новите текстове са включени в пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите (МФ). За поредна година министерството не изневери на традицията с един законопроект да изменя почти целия пакет от данъчни закони. Това спестява детайлното аргументиране на промените и ще затрудни дебата в парламента.

Според мотивите на МФ въвеждането на новия режим се налага заради съществуваща съдебна практика по тази тема на Съда на Европа. От текста не става ясно какви точно решения е взимал съдът. Други аргументи не се сочат, няма и оценка за евентуалния ефект.

Промените задължават регистрираните по ДДС фирми да декларират пред НАП всяка доставка на стока или услуга на стойност над 700 лв., която ще се ползва и за служебни, и за лични нужди на собственика, работниците или трети лица и за която е ползвано право за възстановяване на ДДС. Фирмите са длъжни да информират данъчните, преди да започнат да използват съответната вещ, като в декларацията представят методика каква част от извършените преки разходи са свързани със служебното ползване на стоките. Изисква се това разпределение да става по "разумен метод", като фирмите трябва да внимават, защото ще могат да предложат промяна в методиката не по-рано от 6 месеца след подаване на първоначалната декларация. Малко успокоение е, че декларациите ще се пращат по електронен път.

Компаниите, които не успеят да уцелят рецептата, рискуват сериозни последици. Ако фирмите не подадат подобна декларация или не начисляват ДДС съобразно представената методика, данъчните ще приемат, че покупката е направена само и единствено за лични нужди. Така възстановеният ДДС ще стане дължим, при това с лихви, считано от датата на придобиване на стоката. Нещо повече - новият режим ще засегне и заварените случаи. Финансовото министерство предлага промените да важат както за нови покупки, така и за всички стоки и услуги, при които ползването е започнало преди влизането в сила на закона. При тях фирмите ще имат срок до 29 февруари 2016 г. за изготвяне на методика.

Промените вчера изненадаха председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "Това са недоказуеми неща - как ще се доказва доколко дадена стока е за служебно и доколко - за лично ползване. Това отваря врата за избирателно прилагане на закона и преследване на неудобни фирми", коментира Велев. Във форумите вече се появиха коментари, че на НАП скоро ще й се наложи да излиза с тълкуване какво е разумна методика, а прагът от 700 лв. е прекалено нисък.

От финансовото министерство вчера не коментираха мотивите си за предлаганите законови промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 8321 |20.05.2012 600 млн. долара изтичат от фирмите ни . 6| 5370 |21.01.2011 Фирмите и държавата ще подпомагат тютюнопроизводителите . 9| 5368 |22.11.2010 Младенов вади на светло фирмите от сивия сектор . 2| 5171 |21.12.2009 95% от фирмите с по-ниски продажби през 2009-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads