Реклама / Ads
0| 5118 |15.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проекти за по-добро бъдеще очакват финансиране

.
Повече от 80 млади хора представиха своите проекти в приключилата вчера работилница за идеи по проекта "Friendly Future "- трето поколение права на човека, ново поколение граждани.
 

Разделени в няколко групи, в продължение на 3 дни (12, 13 и 14 февруари) младежите от цяла България работиха в музей „Земята и хората" в София над своите проекти.

Първата група предложи създаване на Ученическото Благотворително Дружество към НГДЕК за деца, лишени от родителска грижа, както и за възрастни хора от социални домове. Участниците в нея вече са провели няколко посещения по домове и с интерактивни игри са помогнали на много хора да разнообразят ежедневието си, да прекрачат бариерите на социалния дом и ежедневието в него.

Втората група ентусиасти предложи създаването на онлайн телевизия „ЖестОко" с целева група хората с увреден слух. Младежите обясниха и логото на групата - чрез жест и око да се информират хората с увреден слух. Проектът им предвижда публикуването на видеоклипове с актуална информация, преведена на езика на глухонемите и дори предложиха помощта си да обучат доброволци на езика на жестовете.

Един от участниците в работилница за идеи направи презентация на рециклиране на отпадъчни мазнини в биодизелово гориво. По думите му, чрез събиране на отпадъчно олио от заведения за хранене, добавяне на някои химични елементи и изграждането на специална система за филтриране и преработка може този замърсител да се преобразува в биодизелово гориво и глицерин.

И двете вещества са напълно приложими в ежедневието - биодизеловото гориво може да бъде използвано от всеки автомобил, който се движи на дизел, а глицеринът се използва във всеки сапун.

Сред представените идеи имаше и такива за стимулиране на производството на биопродукти, почистване на водоемите в България, и създаване на мрежа от обучаващи младежи, която да влезе в домовете за сираци, да им помогне да преодолее социалните бариери и да ги научи да бъдат по-предприемчиви.

Една от групите предложи провеждането на фестивал под надслов „Открити улици". Идеята им е фестивалът да се проведе буквално на улицата и всеки, който има определени възможности, таланти, знания и умения да ги предаде на другите под формата на игри.

Някои от младежите бяха заложили на информационната кампания за борба с вируса на СПИН, борбата с рак на гърдата и доброволното кръводаряване. По интересен и различен начин те ще се опитат да представят на свои връстници информацията за предпазване от смъртоносните болести и за необходимостта от даряването на кръв.

Идеите на участниците от последната работилница представляват алтернативен начин за постигане на по-добро бъдеще имат нужда от финансиране. През следващите няколко дни проектите ще бъдат публикувани на интернет страницата на фондацията, където всеки заинтересован и с желание да помогне с участие или с финансови средства може да се включи.

Проектът Friendly Future стартира у нас преди година и се финансира от EEA Grants, чрез Фондация за реформа в местното самоуправление. Неговите цели са свързани с приобщаването на младите хора към социалната мрежа за обмен на идеи, създаване на възможности за обща работа и споделяне на опит и добри практики между тях, свързани с колективните права на човека.

Освен т.нар. работилници за идеи, проектът Friendly Future включва проучване на нагласите на младите и идейни хора в България, обясниха организаторите. Те обещаха да проведат и специална информационна кампания в Столична община и допълниха, че са отворени за всяко интересно хрумване, пълно с енергия и творчески заряд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5128 |10.02.2010 Финансова инжекция от 145 млн.лв. очакват животновъдите . 1| 4925 |04.02.2010 Български проекти мерят сили в конкурс за предприемачи . 3| 5460 |15.01.2010 Статутът на земята отлага екопроектите в енергетиката . 1| 5554 |04.01.2010 Нови фалити очакват икономисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads