Реклама / Ads
11| 6606 |04.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Иванов: В икономическия локомотив на България няма пара

.
Проф. Иванов
Мерките, които се предприемат, както с бюджета, така и с антикризисната програма на правителството, не са достатъчно силни и ефективни срещу кризата, каза в интервю за БНР икономистът, който живее и работи в Лондон - проф. Димитър Иванов
 
. Той е бивш икономически съветник на президента Първанов и председател на гражданско сдружение "Глас".
Не е ясно кои ще са моторите на растежа, след като инвестициите в недвижими имоти и потребителското търсене, надхвърлило производството с 65%, вече не могат да са такива, изтъкна икономистът.
Според Димитър Иванов ни очаква сложна 2010 г., а философията на тазгодишния бюджет е "изцяло сгрешена". Той оспори прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков за излизане от кризата. Според анализатора, вицепремиерът Дянков и премиерът си противоречат, защото Борисов в друго интервю говори, че 2010 г. ще премине под знака на жестоката борба с кризата.

Проф. Иванов прогнозира падане на цените на жилищата с нови 15% през 2010 г. и допълни, че няма да има нов потребителски бум. Работата по битката с кризата не само не е завършила, в някои сектори не е започвала, а редица области са в продължителна финансова анемия, подчерта икономистът. Според него, "в българския икономически локомотив пара няма". Иванов нарече политиката на вицепремиера Дянков "погрешен фетишизъм".

Димитър Иванов призова в следващите месец-два ГЕРБ да излезе със серия мерки за стабилизиране на доходите на домакинствата и задлъжнялостта на фирмения сектор, защото на микро равнище - домакинства и фирми - икономиката е "хваната за гушата".

Масивните инжекции спряха колапса на финансовите пазари, вижда се краят на техническата рецесия в най-големите икономики, но еврозоната се намира пред "взривяваща се дългова ситуация", добави Димитър Иванов и напомни за свалените кредитни рейтинги на страни като Испания, Гърция, Италия, Ирландия и Португалия. По думите на Иванов, има нарастваща несигурност, отнасяща се до способността на големите европейски икономики да посрещнат новите големи финансови задължения, безработицата навсякъде се увеличава и в обкръжаващата ни среда кризата не само не намалява, а се засилва. На този фон икономистът изрази учудването си от прогнозите, които се правят в България.

"Ако всичко това не се разбере, 2010 ще е година, започнала с фалшиво инжектирана надежда и завършила с реквиема на тази надежда", прогнозира още проф. Иванов. "Бостанът" не беше обран, а ГЕРБ, готвейки се за властта, трябваше да се подготви в каква ситуация ще я вземе, изтъкна още икономистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5004 |01.09.2009 Проф.Стив Ханке: Не искайте заем от МВФ . 0| 8224 |20.06.2009 Мл. Мутафчийски: Икономическият министър иска да ни изработи предизборно . 0| 4857 |10.04.2008 МВФ: Икономическият растеж на България ще се понижи . 1| 6017 |10.08.2007 Проф. Цветан Тончев: Над 80 на сто от туристите идват в България заради купона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads