Реклама / Ads
3| 5845 |22.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Прокуратурата спря сделката за Цигарената фабрика Пловдив

.
Държавната агенция за национална сигурност проверява продажбата на Пловдив БТ. Търгът, оспорен от пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, бе спечелен от фирма "Сигма Консултинг".
 

Тя е собственост на Николай Янев и Станислав Захариев, съобщава БГ Фактор. Дружеството се занимава с търговия със захар и захарни изделия. То придоби 75% от акциите на най- старата цигарена фабрика в България. В протеста срещу сделката Гергов, Арабаджиев и други бизнесмени твърдят, че държавата е ощетена с 5 млн. лв. от нея.  Техните оферти, които са по-високи от спечелилата, били подадени преди крайния срок, но не са взети под внимание, обясниха те. Проверка на сделката започна и Комисията за финансов надзор. Очаква се тя да се произнесе в сряда.

Прокуратурата е спряла сделката  вчера, вероятно е наложен запор за препродажба на книжата, тъй като данните от нея вече са вписани в Централния депозитар, което означава, че купените 75% са собственост на Янев и Захариев. Според в. Стандарт, Станислав Захариев е свързан чрез брат си Кирил с бизнеса с недвижими имоти. Това потвърждава съмненията, че фабриката е купена заради апетитните парцели, а не заради производството си.

Междувременно Комисията за финансов надзор също започна проверка на сделката. Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция бе 36.569 лв. Сред основните кандидат купувачи по време на търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

Припомняме, че на 16 юли Булгартабак Холдинг продаде дела си в Цигарена фабрика Пловдив за 30,8 млн. лв. по време на непрекъснатата търговия на БФБ-София. Frognews.bg


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5233 |20.07.2008 Златни пясъци остават лукс за българите и това лято . 0| 4891 |20.07.2008 Златни пясъци остават лукс за българите и това лято . 1| 13544 |18.07.2008 В държавните детски лагери - мизерия, в частните карат сърф . 0| 12064 |19.07.2008 Велинград – СПА-столицата на България. Девиз: Кабагайда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads