Реклама / Ads
7| 5529 |10.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Протеже на Милен Велчев забъркал скандала с визите в Москва

.
Българският консул в Москва Любомир Попов бил виновен за истерията около издаването на визи за руски граждани, твърдят запознати. Неговият 3-годишен мандат изтича на 30 юни. Дипломатът обаче не иска да се прибира в София.
 
Той е брат на Тенчо Попов, известен като „ковчежника" на НДСВ. По време на кабинета Сакскобургготски Тенчо Попов беше дясна ръка на Милен Велчев и главен секретар на Министерството на финансите. 

Тъй като му предстои връщане в България, Любомир Попов го е ударил „на уволнение" и е неглижирал задълженията си като консул в едно от най-натоварените български посолства, твърдят очевидци.

Според говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина чакащите за визи отивали пред посолството ни още в четири часа сутринта за да си запазят ред. Истерията започнала в края на май и имало случаи, в които след дълго чакане, куриерите на туроператорските фирми така и не успявали да подадат молбите. "Всичко това създава нервна обстановка и дори се стига до сбивания. Най-тъжното е, че вече имаше случаи фирми изобщо да не могат да си подадат документите. В сщото време служителите в консулството отказвали коментар за ситуацията. А с тях няма връзка по телефона, защото той дава постоянно заето", казва Тюрина. Според нея проблемът не бил в нарастването на броя на туристите, които са се увеличили с едва 15%, а в мудността на служителите в мисията ни. В сайтове и руската преса вече се появиха остри материали по проблема. 

Още през пролетта на т.г. Милен Велчев се опитал да удължи престоя на брата на своя близък приятел Тенчо Попов в Москва.  Но вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин категорично отказал. Той се позовал на общовалидното правило, че мандатът на консулите е тригодишен. Освен това за Любомир Попов се носят слухове, че „твърде добре" се е сработил с някои български туроператорски фирми, които били превилигировани в консулската служба на българското посолство в Москва. Тъкмо те вдигнаха страшен вой по медиите и нападнаха заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев, че не можело да се сменя консул през юни. Любомир Попов е знаел, че мандатът му изтича, при добро желание е могъл да  организира работата на 16-те служители така, че да не се стига до шумните скандали, каквито не бяха отбелязани в българските консулски служби в Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск, например. Протежето на НДСВ и неговите малцина поддръжници сред туроператорите у нас, се опитаха да хвърлят вината от болната глава на здравата. Туристическият бранш защити заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев, като един от малцината представители на изпълнителната власт, които стриктно изпълняват ангажиментите си към туристическата индустрия и действията им водят до конкретни ползи за туризма, както стана ясно тези дни от предаването „Челюсти" по Дарик радио. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8139 |10.06.2008 Нови седем яхтени пристанища ще бъдат изградени у нас . 0| 5285 |09.06.2008 Созополските плажове ще са достъпни за туристите . 0| 5388 |09.06.2008 Все повече български фирми инвестират в Румъния . 1| 27826 |08.06.2008 Английски пътеводител за България пуснаха в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads