Реклама / Ads
2| 4837 |28.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Публичните финанси излязоха на червено през 2014 г.

.
Годината 2014 г. беше белязана с бурни събития във финансовия и банков сектор. След смяната на три правителства и две поредни актуализации на държавния бюджет публичните финанси излязоха на червено и дефицитът в края на годината ще бъде 3,7%.

За пръв път от голямата банкова криза в България и пет години след Световната финансова криза у нас стана факт и първата затворена банка – Корпоративна търговска банка (КТБ), пише econ.bg.

 

Намеренията на правителството на Пламен Орешарски бяха през 2014 г. дефицитът да не надхвърля 1,8 процента от БВП като се върви към постепенна консолидация на бюджета през следващите години. Финансовият министър Петър Чобанов беше заложил икономически растеж от поне 1,8 процента, както и хармонизирана инфлация за 2014 г. също в размер на 1,8 процента. Още през лятото обаче данните от изпълнението на бюджета започнаха да очертават неизпълнение на приходната част с 995,6 млн. лв. (към края на юни 2014 г.). Недостиг на средства настъпи в НОЗК и последва апел на лекарските организации и на здравния министър да бъдат намерени спешно средства за нормалното функциониране на здравната система.

 

Междувременно в края на юли, след изборите за Европейски парламент, правителството депозира оставка. Като финансов министър в оставка Петър Чобанов предложи актуализация на държавния бюджет със 725 млн. лв., за да могат следващите две правителства - служебното и следващото редовно, да имат достатъчен ресурс за обезпечаване на всички дейности до края на годината. Проектът за актуализация на бюджета предвиждаше увеличаване на дефицита до 2,7 процента от прогнозния за годината и намаление на разчетите за постъпленията от ДДС с около 500 млн. лв. спрямо заложените. 42-то Народно събрание обаче не подкрепи Чобанов и прие актуализация само на бюджета на Здравната каса като гласува допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК от 225 млн. лв. за сметка на орязване на бюджетите на всички министерства.

 

Актуализацията на държавния бюджет

 

Служебното правителство излезе с нови данни за изпълнението на бюджета и прогнозира сериозно неизпълнение на приходите - с близо 1,1 млрд. лв. спрямо разчетените първоначално в бюджета за 2014 г., както и увеличаване на разходите на държавата, включително и заради спрените оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

 

Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов обяви, че ще трябва да подготви актуализация на бюджета, към която следващото редовно избрано правителство да пристъпи възможно най-бързо, защото иначе ще бъдат блокирани дейностите на министерствата. Предложената от него актуализация предвиждаше увеличаване на дефицита по държавния бюджет до 3,6 на сто от прогнозния БВП и влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа до 4 на сто.

 

След като Владислав Горанов пое поста финансов министър в трудно сформираното правителство на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ с подкрепата на Патриотичния фронт, проектът за актуализация беше преразгледан с идеята да бъдат намалени разходите. Министърът на финансите обаче подчерта, че неплащане на разходи през 2014 г. ще ги превърне в просрочени задължения за 2015 г. Така актуализираният бюджет отчете неизпълнение на разчетените приходи с 1 061 800 000 лв. или 1,3 процента от прогнозния БВП, както и увеличение на разходите, разделени по пера на отделните министерства. Дефицитът на касова основа по консолидираната фискална програма за тази година ще бъде 3,7 процента от прогнозния БВП.

 

Банковата система е стабилна и свръхликвидна

 

Въпреки отнемането на лиценза на КТБ и притеснението на хората с блокирани депозити, влоговете на домакинствата в банките са продължили да нарастват, а банковата система като цяло е стабилна и свръхликвидна, отчете в края на годината БНБ. Спроед изнесените официални данни до октомври 2014 г. депозитите са нараснали с 2,8 млрд. лева (7,8 процента) на годишна база, като банковата система приключва годината с отлични показатели - коефициент на общата капиталова адекватност възлиза от 22,16 процента при изисквани в ЕС 8 процента и съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в банковата система от 29,75 процента към октомври.

 

В края на октомври на балансовата стойност на лошите кредити е 10,62 процента, а банковият сектор е заделил общо 5,6 млрд. лв. провизии под формата на обезценки, информира БТА. Банковата система продължава да генерира печалба, очаква се секторът да приключи 2014 г. с положителен финансов резултат в размер около 700 млн. лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5739 |11.12.2014 Министерството на финансите в конфликт на интереси спрямо БДЖ . 0| 5802 |27.11.2014 Министерството на финансите актуализира есенната си макроикономическа прогноза . 2| 5456 |03.11.2014 В Брюксел обсъждат възможности за финансиране на магистрала „Хемус“ с европари . 2| 13214 |17.07.2014 „БАБХ стартира нов проект, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads