Реклама / Ads
1| 4235 |05.07.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Разглобяемите къщи на Алберобело или как се укриват данъци?

.
До преди няколко години за красивото и странно градче Алберобело беше тотално непознато, а днес е визитната картичка на Пулия. Закътано в Южна Италия, то толкова бързо набира популярност, че днес е една от притегателните точки на хиляди туристи от цял свят. То е странно, различно, впечатляващо и неповторимо. 
 

Алберобело се шири на 2 хълма, разделени от речно корито. Докъдето ви стига погледа, виждате уникални постройки, наречени трули. Тези "къщички" са сякаш излезли от вълшебна приказка. На единия хълм са запазени в автентичен вид около 450 къщички, в които още живеят хора. А на другия са пръснати 1100 броя, но повечето от тях са търговски обекти, ресторанти, магазинчета и винарни. Трулите могат да се видят и в други части на Пулия, но тук са най-много. Затова наричат Алберобело и столицата на трулите.


.

Защо тези постройки се свързват с укриване на данъци? 


През 16 век било забранено изграждането на дълготрайни жилища. Но хората били изобретателни и решили въпроса с т. нар. разглобяеми къщи. Строят се от местния камък – варовик. Покривът е във формата на конус. Държи го един ключов камък над вратата. Всъщност причината за цялото това изобретение била да се укрият данъци. Идвайки бирниците, местните дърпат ключовия камък от покрива и къщичката става купчина камъни. Обезлюдяват градчето, като се крият в гората, докато мине „опасността“. След това се връщат и отново за кратко време издигат целия град.


Както някога, така и сега хората са гостоприемни и топли. Така посрещат и екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, за който местните отварят дома си и с усмивка ни канят да го разгледаме. Трулите нямат прозорци, както и отопление. Те са тесни, но функционални. Вътре, освен цялото семейство, са живеели и домашните животни. Колкото една трула мирише по-лошо, толкова по-богато е било това семейство, защото гледали повече животни.


Водата тук никога не достигала, но и за това си има изобретение. Дъждовната вода, плъзгайки се по покривите, се стича в каменни улеи. От там отива в цистерна под пода на къщичката. Когато потрябва се гребе с кофа. Точно, защото никога не стига, тя се е ползвала няколко пъти. Първо в голям керамичен съд се перат дрехите. Той има чучур, от който се мият съдове, а след това се дава на животните. Това е така до 30-те години на миналия век, когато се построява големият акведукт и той изцяло променя начина на живот на местното население.


Най-интересната част от трулата е нейният покрив. Има формата на конус. Добре подредени камъни по специфичен начин предпазват постройката от пропускане на вода. А на покривите има още нещо любопитно - нарисувани странни символи. Те са различни - някои се разчитат лесно, като сърце, звезда, полумесец, кръст или други, които изглеждат, сякаш не са от тази земя. Те са там, за да защитят семейството от уроки, за да бъде добра реколтата, като пожелание за любов, просперитет или означават и почитане на различни божества.

Още интересни неща вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни.

 

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 13675 |03.07.2024 На фона на растяща средна работна заплата в страната: Все повече безработни отчита националната статистика . 0| 2403 |03.07.2024 Green Transition Forum 4.0 постави София във фокуса на световните медии. Трансатлантическият дебат Шефчович-Кери очерта бъдещето на Зелената сделка . 0| 2370 |02.07.2024 Евростат: Годишната инфлация в еврозоната спадна през юни до 2,5% . 0| 2577 |02.07.2024 Безплатна консултация за очни заболявания с офталмолог в София!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads