Реклама / Ads
38| 10584 |19.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Родопите руски олигарх строи фабрика за тютюн

.
Иван Савидис
Иван Савидис, руски олигарх с гръцки корен е на път да стане най-големият инвеститор в Кърджалийско. Той закупи терен от 30 декара край село Подкова, за да вдигне тютюнева фабрика. Бизнесменът е един от 30-мата най-богати руснаци според "Форбс".
 
През  2006 г. списанието оцени състоянието на Савидис на 100 милиона долара. Роден е на 27 март 1959 година в населеното от понтийски гърци грузинско селце Санта. 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов на Дон. Издига се от прост работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията "Донской табак", купува и летището в Ростов. Прави милиони в цигарения бизнес, после преуспява и в производството и търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти и др. Говори се, че дава хляб на повече от 17 000 души. Постепенно създава мощния холдинг Группа Агроком, който търгува по цял свят.
Цигареният барон, както е известен Савидис, влиза и в политиката. Два пъти е избиран като депутат от партията Единна Русия. Счита се за личен приятел на Владимир Путин, който го е награждавал с орден "За заслуги към отечеството". Голямата му страст е футболът. Известно време е президент и собственик на двата клуба от Ростов на Дон - "Ростов" и СКА. През 2012 година купува контролния пакет акции на гръцкия футболен клуб ПАОК (Солун). Според медиите в южната ни съседка проектът му с един от най-популярните отбори цели изграждане на имидж, за да влезе и в местната политика. Савидис вече е вложил над 30 млн. евро в ПАОК, а вече се готви изграждането на нов стадион.

Наскоро се появи версия, че олигархът иска да докара в отбора си Димитър Бербатов, на когото бил голям фен. Заговори се, че българинът ще прибира 4 млн. евро годишна заплата в Солун, което е с милион повече, отколкото получава в "Монако". До трансфер не се стигна, но в Гърция смятат, че Савидис ще просперира още повече, след като проруската коалиция "Сириза" взе властта.

Цигарената фабрика на Иван Савидис трябва да се появи на мястото на бившия военен ученически лагер. Очаква се в него да намерят препитание поне 150 души. Целият терен, към който гръцкият инвеститор от Ксанти е проявил интерес, е 63 дка. До 1990 година там се е намирал полеви лагер, където десетокласници от цялата област са получавали военнотехническа подготовка. А през зимните месеци специализирано обучение са преминавали и други младежи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5433 |10.02.2015 Дончев: Надежди за руски газ по Черно Море още има . 24| 6480 |03.01.2015 Р. Драганов: Фалитите на руски туроператори за България ще продължи . 53| 6406 |03.01.2015 Руски експерт: Газов хъб ще се строи в Турция, не в България . 3| 5335 |08.09.2014 Руски туристи блокирани у нас заради фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads