Реклама / Ads
4| 5511 |20.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия се жалвала на премиера от махнатия М.Косев

.
В кулоарите на парламента енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че руската страна се е оплаквала от отстранения зам.-министър Марий Косев на премиера Бойко Борисов от поведението му по време на преговорите за АЕЦ “Белене”. “Абсолютно съм убеден, че са му се оплаквали, както и от мен се оплакват. Това е възприета тактика – когато нещо не върви с човека на твоето ниво, се оплакваш на началник
 

Това обаче било напълно в реда на нещата. “В преговорите винаги възникват проблеми. Преговори без проблеми няма. Неговият стил (на Марий Косев – б.а.) е такъв, че проблеми в този смисъл са възниквали не само с руснаците, но и с американците, гърците, турците, чехите, австрийците и германците. Понякога самите преговарящи не са могли да се разберат”, допълни министърът.

Според него е истинско чудо, че досегашният му заместник не се е замесвал в скандали. “Винаги, когато има отсрещна страна, особено при преговорите са свързани с някакво напрежение, което може да е конструктивно, а може да избие в някакви посоки. Аз съм убеден, че когато се защитава някаква позиция, дефинирана от държавата, тогава всички трябва да бъдем зад него и да не позволяваме да стават пробиви в системата. Понякога, за съжаление, се налага някой, станал част от фактори, които забавят нещата, просто да си отиде. Аз обаче искам тази раздяла да стане достойно, мъжки, с ясна преценка за това какво човекът е свършил и ако има някакви конкретни забележки, да му се кажат. Аз забележки нямам от гледна точка на корупция, на скандали, което в енергетиката е чудо”, каза още Трайчо Трайков.

Той упорито отбягваше въпроса дали зад отстраняването на Косев стои Валентин Златев от “Лукойл”. Именно зам.-министърът обяви, че в преговорите за “Белене” като представител на руската страна участва Златев.

Трайков бе далеч по-категоричен в опровергаване на твърдения, идващи от левицата. Марий Косев не бил сменен, защото руснаците не го възприемали сериозно, както вчера заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. “Как да не го възприемат сериозно, като му фабрикуват измислени истории и звънят по нощите да ги разказват на хората и да ги разпространяват по медиите. Включително на хора от кабинета в деня след преговорите”, възкликна Трайков. Измислената история е следната – как Сергей Кириенко попитал Косев дали на преговорите за “Белене” изразява лична позиция или на страната си. Косев казал – моя лична позиция, а Кириенко отговорил – имам приемен час за граждани, станал и си тръгнал. “Това е лъжа от начало докрай”, категоричен бе Трайков, като веднага след това допусна, че “сигурно има някои верни елементи”.

Енергийният министър все пак не е бил сюрпризиран в сряда, на заседанието на Министерски съвет, че отстраняват заместника му. Смяната на Марий Косев все пак е подготвяна дни преди официалното обявяване и Трайков все пак е склонил да се съгласи заради представените му аргументи. “Има ситуации, в които наистина, дори човекът да е прекрасен, смяна трябва да се направи, за да вървят по-добре нещата”, обясни той. Веднага след това побърза да добави, за да бъде позицията му балансирана:

„Аз далеч не смятам, че работата на г-н Косев беше идеална, аз съм се карал с него повече, отколкото руснаците са се карали с него. Стъпката със смяната на Косев с Добрев аз я подкрепям и това е начин работата да върви“. Делян Добрев бил „прекрасен народен представител“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6002 |25.03.2011 Русия ни притиска за "Белене" - иска 8 млрд.евро . 11| 5528 |17.03.2011 Трайков: Няма споразумение с Русия . 18| 5090 |13.03.2011 Тр. Трайков: Не можем да се споразумеем с Русия за Белене . 7| 5858 |20.02.2011 Русия отпада от „Белене“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads