Реклама / Ads

0| 4570 |14.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Само 2% от работещите са доволни от доходите си

.
Източник: БГНЕС
Едва 2% от работещите заявяват, че доходът, който получават, е повече от достатъчен, показват резултати от изследване за условията и основните нарушения на пазара на труда в България. Това са хора в големите градове, с висше образование, с доход над 1 500 лева.

Проучването е част от проекта "Да променим реда" на Института за социална интеграция и Фондацията за европейски и прогресивни изследвания.

 

"Най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано удължаване на работното време, заплащане под масата. Като цяло пазарът на труда в България може да се характеризира с чести и масови нарушения, ниска удовлетвореност сред работниците, песимизъм по отношение на прозрачността и закоността на трудовите отношения и неудовлетвореност от размера на възнагражденията.", поясни социологът Стефан Георгиев пред БНР.

 

Евтината цена на труда в България е много болезнена тема за повече от две поколения българи. Официално това е основната причина за драстичната имиграция на младите българи в Западна и Централна Европа, независимо от тяхното образование и социален произход. Минималната заплата в България през 2017 г. е била 460 български лева на месец или приблизително 250 долара - 235 евро, казват от Института за социална интеграция.

 

Те отчитат, че средната работна заплата в България е значително по-висока от минималната заплата, но все пак е доста ниска. Понастоящем средната работна заплата в София се движи около 500 до 650 евро на месец, което е повече от двойното от минималното. Но ситуацията е различна в други региони на страната като Видин, Монтана, Силистра, Сливен, Разград, Търговище, Шумен, Ямбол и др. Средната заплата варира от 400 до 550 евро. В същото време разходите за живот нарастват всяка година по-бързо от равнището на заплатите.

 

Обичайно е публичният сектор и много частни компании да плащат минимални заплати на хора с бакалавърска и магистърска степен по математика, инженери, биолози, учители, медицински сестри, посочват от института

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 4232 |13.10.2018 Десет години данъците вървят само нагоре . 14| 12472 |06.10.2018 Властта натоварва работещите с големи осигуровки, за да има за пенсии . 3| 3928 |21.09.2018 Неработещите в България да връщат парите за образованието си . 2| 7747 |12.09.2018 Бюджетът, който пълним всички, а го харчи само Той

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ