Реклама / Ads
0| 5869 |04.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Създават фонд „Инвестиции в горите”

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
По повод откриването на Седмицата на гората министър Мирослав Найденов заяви: Законът за горите предвижда дълбоки промени във философията на функциониране на сектора на всички нива, които се основават на задълбочен анализ от наши и чужди експерти.
 

„Промените водят към децентрализация на системата, повишаване на персоналните права, мотивацията и отговорностите на лесовъдите. За първи път се разделя изцяло контролът от стопанисването на горите. С формирането на фонд “Инвестиции в горите” трайно се решава един от най-болезнените професионален проблеми в горите – липсата на инфраструктура.

Независимо, че реституцията бе извършена в далечната 1997 г. чак сега се въвежда истинска равнопоставеност между всички собственици на гори. Със Закона се регламентират и защитават интересите на браншовите организации в горския сектор. За първи път се въвеждат стимули за сертификация на горите, което означава прилагане на международен стандарт за най-добро управление. Публичността в процесът на планиране в горите е законово гарантирана, с което страната ни се нарежда до страни като Швейцария и Германия. А нормативното признаване на екосистемните функции и услуги от горите, дори ни поставя пред тях в законодателно отношение” каза министърът.

Законът разписва справедлив, открит и пазарен начин на разпоредби с горските имоти държавна собственост. Не е далеч времето, когато управляващите зеленото богатство на Родината и тези над тях си позволяваха “законообразно” да правят замени, за които все още страната ни дава обяснения в Брюксел. Не на последно място опазването на горите и дивеча от пожари и бракониери винаги е било и ще бъде приоритет в работата на горското ведомство.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри Седмицата на гората. Инициативата започва днес и ще продължи до 10 април. Приветствено слово в Националния исторически музей освен Найденов произнесоха още зам.-председателят на Народното събрание Павел Шопов, председателят на Комисията по земеделие и гори Десислава Танева, нейният заместник Емил Димитров.

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се лесовъди от системата на горите. Лесовъд на годината стана директорът на Регионална дирекция по горите в Пловдив Пенчо Дерменджиев, на второ и трето място – Мариана Терзиева, зам.-директор на Държавно горско стопанство Борино и Тодор Бонев от горската дирекция във Велико Търново, а трето Митко Комитов, директорът на Държавното горско стопанство в село Славейно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5916 |16.03.2011 Създават професия "домоуправител" . 3| 6161 |13.01.2011 Създават агенция за контрол на храните . 0| 5511 |27.07.2010 Създават Агенция по безопасност на храните . 0| 4958 |19.07.2010 Създават горски холдинг с 6 предприятия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads