Реклама / Ads

0| 3446 |22.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шефът на Стоковите борси: Презапасяването и стихийното купуване не са решение

.
Източник: БГНЕС
С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021 г. Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна. Това обясни пред БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е – излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар – Русия и Украйна. Съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор“, предупреди Иванов.

 

Според него при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол – цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според шефа на Държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

 

„Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените“, смята Иванов.

 

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

 

„Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители – много е лесно, когато не закупиш“, каза още Владимир Иванов.

 

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3830 |24.02.2022 Осезаем ръст на цените на горивата у нас прогнозира шефът на Българската петролна и газова асоциация . 4| 3979 |16.02.2022 Шефът на стоковите борси: Краставици се продават по-скъпо, отколкото свинското . 0| 3696 |30.01.2022 Свиквайте с по-скъпите зеленчуци, предупреди шефът на стоковите борси и тържища . 15| 4526 |18.12.2021 Шефът на КНСБ: Поне 750 лв. трябва да бъде минималната заплата
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ