Реклама / Ads
9| 5349 |26.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикати и управляващи се разбраха за доходите

.
Постигнато е споразумении със синдикатите до 1 юли, според приходите в държавния бюджет, да бъдат актуализирани нивата на пенсиите и на минималната работна заплата. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в ефира на ПРО.БГ.
 

Младенов уточни, че увеличението не трябва да бъде по-малко от 5 %., като това ще се уточни, когато се прегледа изпълнението на бюджета за полугодието.

Той определи безработицата като най-голямата тежест през тази година, предвид неблагоприятната ситуацията на пазара на труда и нивото на безработица, която към края на този месец се очаква да бъде около 10%., колкото е средно в Европейския съюз.

Това, което предлага правителството като мерки, някои от които вече са стартирани, е по линия на Националния план по заетостта, добави социалният министър. По думите му средствата не са много - около 65 млн. лв., но се правят опити те да бъдат компенсирани със средствата от Европейския социален фонд.

Около 250 млн. са парите, които могат да бъдат усвоени по оперативната програма „Човешки ресурси" през тази година, с които да бъдат квалифицирани около 250 хил. души, да запазим заетостта и да създадем заетост, поясни Тотю Младенов.

По повод предложените два варианта за пенсионна реформа от 2012 г. Младенов коментира, че тя може да стартира едва когато се стабилизира пазарът на труда. Според него у нас пенсионна система в момента е нестабилна. Правилно е това, което е подготвено като варианти, да се представи на хората и да се направи финансовата пенсионна система устойчива, коментира министърът.

Несъгласие с подготвенат пенсионна реформа изрази в сутрешния блок на БНР вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. Той каза, че КНСБ е против увеличаването на възрастта за пенсиониране. Синдикатът обаче подкрепя намерението за изплащане на действителния размер на пенсията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5819 |22.12.2009 Тютюнопроизводители скараха управляващи и опозиция . 6| 5197 |17.11.2009 Синдикатите искат оздравителен план за Кремиковци . 5| 5235 |16.11.2009 Синдикатите недоволни от "малката пица" на Дянков . 1| 4938 |15.05.2008 Магистрала "Тракия" - поредната супа , която ще сърбат управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads