Вторник, 21 Май 2019, 04:56
Реклама / Ads
Frognews
6| 4453 |21.10.2010

Сините бойкотират вдигането на ДДС-то за туризма

.
Мартин Димитров
Народното събрание прие на първо четене Закона за ДДС. От 90 гласували, „за" се обявиха 67, 4 гласуваха против, а 19 „въздържал се".Данъчната ставка за настаняване, предоставено от хотелиер, се вдига на 9 на сто.
Мартин Димитров поиска този текст да бъде отложен за 2011 година. По думите му ЕК не ни задължава със срокове да унифицираме туристическата ставка за организирания и неорганизирания туризъм. Избързвате с тези промени, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

Лидерът на СДС настоя ставката за организирания туризъм да остане 7%.
Според съпредседателя на Синята коалиция не трябва да се натоварва туристическия бранш, който може да изведе страната от кризата.
Синята коалиция няма да подкрепи това предложение, заяви Мартин Димитров.

Иван Костов пък настоя от своя страна да има диференцирана ставка и за лекарствата.

Направени са изменения в закона относно правилата за облагане на доставките на газ и електроенергия. С новите разпоредби се предвижда специалният режим да се прилага също така и за доставката на газ, транспортиран чрез газопроводи, които не са част от системата за пренос, т.е. режимът ще се прилага за вноса и доставката на газ чрез всякакви системи за природен газ, разположени на територията на Общността, или всякакви мрежи, свързани с такива системи.

Предлага се да бъде освободен и вносът чрез плавателни съдове, когато газът се захранва в система за природен газ или в мрежа от газопроводи преди системата.

Ако доставчикът на газ чрез система за природен газ, разположена на територията на общността е приложил нулева или намалена ставка на данъка или не е начислил данък, когато условията за това не са налице, въз основа на неверни данни, предоставени от получателя, и ако доставчикът не е знаел и не е могъл да знае за неверността на тези данни при полагане грижата на добрия търговец, данъкът се дължи от получателя по доставката, се предлага със закона.

Механизмът за облагане с ДДС на мястото на консумация ще се прилага вече и по отношение на топлинната и хладилната енергия, като така ще се изравнят правилата за данъчно облагане на тези стоки, което от своя страна ще допринесе за избягване на каквото и да е нарушение на конкуренцията между държавите членки.

Доставката на зъбни протези ще е освободена доставка по смисъла на ЗДДС само когато е от зъболекари или зъботехници.

Облагаеми с нулева ставка са доставките на стоки и услуги с място на изпълнение на територията на страната на стойност над 400 лв., по които получатели са институциите на Европейските общности, Европейската общност за атомна енергия, Европейската централна банка, Европейската инвестиционна банка или органите, създадени от Общностите, към които се прилага Протоколът за привилегиите и имунитетите на Европейските общности от 8 април 1965 г., при ограниченията и условията на този протокол и споразуменията за неговото прилагане или споразуменията за седалищата и при условие, че това не води до нарушаване на конкуренцията.

За прилагането на нулевата ставка доставчикът е длъжен да разполага с писмени документи, удостоверяващи договорните отношения със съответните институции на Европейските общности.

За доставките на концесия за строителство, за услуга или за добив по договори, сключени преди 1 януари 2011 г., се прилага данъчният режим към възникване на данъчното събитие. В тези случаи се счита, че данъкът не е включен в концесионното възнаграждение.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Узакониха вдигането на осигуровките 1| 4410 |20.10.2010 . Трайков против вдигането на пенсионните осигуровки 1| 4451 |11.10.2010 . Сините искат повече права за общините 0| 3856 |17.05.2010 . Дянков: 20% е шансът да скочи ДДС-то 4| 4362 |03.05.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах