Реклама / Ads
12| 8298 |17.10.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стоичков получил 150 хил. тона дървесина без конкурс?

.
Христо Стоичков
Бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев осветли схема за облагодетелстване в сектора с дървесина, предаде БТВ. В разговор за това как се прави бизнес в България и как икономиката ще издържи на увеличаващите се социални обещания на управляващите в студиото на „Тази сутрин” Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина.
 

Влизайки в конкертика по случая бизнесменът коментира, че в търга са участвали всички компании в сектори – малки и големи. „И изведнъж 10 дни преди сделката казват, че тя е приключена. Сега разбираме, че тоновете дървесина са дадени на Христо Стоичков от депутата Емил Димитров”, заяви Дачев. Ролята на Димитров, депутат от ГЕРБ тогава, а сега съосновател на партия „БАСТА”, заедно с екс-земеделския министър Мирослав Найденов, не е фигурирала официално никъде.

 

Според бизнесмена той тогава е управлявал сектора, а тези „правомощия” е получил именно от Найденов. „Беше му дадена тази дейност. Самият председател на комисията по земеделие и гори нямаше право да пипа горите. Само министъра може да му даде правата – Мирослав Найденов”, обясни той.
 

Депутатът Емил Димитров, който се включи по телефона в разговора,, категорично отхвърли обвиненията и нарече Красимир Дачев „отявлен лъжец”. „Христо Стоичков не участва в никакви фирми. Нека даде документи коя е фирмата и този път ще се видим в съда. Не може в национален ефир да хвърляш такива обвинения. Никой не се е месил в борсата, нека Дачев кажа колко пъти ни е искал съдействие да получава дървесина без търгове. Имали сме цели съвещания с депутати от комисията и редовно той искаше да избегне търговете”, заяви Димитров, приемайки поканата да гостува в „Тази сутрин”, за да се изясни казуса. Дачев от своя страна отрече да е купувал суровина без търг.

 

Обстановката за правене на бизнес в България в момента Дачев обобщи като продължение на тенденцията да се взима от все по-малко работещите и да се дава на неработещите.

„И най-некадърния политик трябва да знае, че ако нямаш икономика не може да правиш политика. Предприемачите са тила и гръбнака на всяка държава”, обясни той. Пример за добра политика в момента Дачев посочи съкращенията в държавната администрация. По думите му 20 г. „плачем, че бюрокрацията расте, а като се каза, че ще има съкращения всички ревнаха да не пипат хората.”
 

„Социалните мерки са хубави, но някой трябва да изкара парите, те не падат сами от небето. Сега всички говорим, че колкото работят толкова и не работят. Работещите в статистиката са тези с трудов договор - като махнем полиция, армия, държавни и общински служители – това е сфера, което не произвежда. Ще останат под милион хората, които реално произвеждат нещо, там откъдето идват парите. Въпросът е за заетост”, обобщи Дачев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8771 |04.04.2012 2,5 тона коне и магарета сме изяли на салам? . 9| 6087 |15.12.2011 Русия получила официално отказа ни от „Бургас-Александруполис” . 1| 4885 |08.08.2011 Бракуваха 200 тона негодни храни . 21| 17403 |13.11.2009 К. Парамов: Живков продал 26 тона злато на Москва, но възстановява авоарите 1,5 пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads