Четвъртък, 29 Юни 2017, 03:17
Frognews
2| 3337 |25.10.2016

Страховита прогноза: 1/4 от пазара на труда ще са роми през 2020г.

.
Меглена Кунева
През 2020 г. 1/4 от пазара на труда ще е от роми, затова трябва да са образовани. Имаме нужда от нормална държава, от икономика, която работи и затова трябва да се разбираме. Така образователният министър Меглена Кунева защити ромския проект за стипендиите.
Министърът на образованието и науката Меглена Кунева коментира в ефира на БТВ вчерашното нападение над деца в Бургас, заради това, че са от ромски произход. Тя предупреди, че който сее ветрове - жъне бури. "С всяка наша невнимателна дума може да се стигне до много сериозен проблем". Тя призна, че наистина е имало намек за етническо различие. Образователният министър напомни, че живеем в една държава и трябва да се разбираме.

"Агресията е голяма тема и ние полагаме големи усилия, за да я пресечем. Училището обаче не е остров, колкото и да се опитваме да опазим децата, средата е тази, която нагнетява това напрежение", убедена е Кунева. "Имаме шест мобилни групи, с които се реагира, имаме психолог в училище. Отдавам много големи надежди на обществените съвети, които са към всяко училище. В тях участват доказани хора. Освен да проверяват договорите за закуски, да преглеждат учебниците, етичният кодекс на училището. те живеят с проблемите на децата си и могат да ги решат". Меглена Кунева коментира и темата със стипендиите за ромските деца.

"За да има равен старт трябва да се помогне на този, който започва от по-ниска позиция. Това не е социална помощ, а стимул за успех. Повече от 60% от тези средства се дават от ромски международен фонд. Ние не можем да ги дадем за нищо друго“, увери министърът. Кунева попита дали на дете, в чиято къща няма библиотека и родителите му не говорят български език не му е много трудно.

„За нас целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно. Те се борят против средата. Противопоставянето е много лесно, но не чух предложения как да помогнем на тези деца, които се борят, въпреки че им е много трудно“. „Процентът на ромски деца, които са получили стипендии за успех над 5.00 е нула. Затова можем да помогнем на тези, които могат по-малко. Това го прави всяко общество, това се нарича солидарност. Всички деца, които имат социална нужда – получават помощ. Става въпрос за 700 ученика“, каза още Кунева.

През 2020 г. 1/4 от пазара на труда ще е от роми, затова трябва да са образовани. Това е стъпка напред", категорична е Кунева и добави: "имаме нужда от нормална държава, от икономика, която работи и затова трябва да се разбираме".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кабинетът дава 12 млн. лв. за сигурност за европредседателството 1| 2734 |28.06.2017 . 21 причини кешовите разплащания да не се лимитират 0| 3755 |27.06.2017 . КЕВР вдига цената на газа с 2% от 1 юли 3| 3449 |27.06.2017 . Байрактаров: Дават ни отрови, за да обслужват корпоративни интереси! 2| 4942 |27.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах