Реклама / Ads
20| 7818 |29.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световни гиганти инвестират милиони в търговски и индустриални зони в Пловдив

.
Пловдив има изключителен потенциал и възможности за изграждане и развитие на индустриални зони, стана ясно вчера в рамките на първия българо-китайски форум за инвестиции „Discover and invest in Bulgaria“.
 

 

Държавата ни е привлекателен партньор и изключителна инвестиционна дестинация заради факта, че цените за правене на бизнес са много ниски и конкурентноспособни. Сред основните икономически плюсове са ниските корпоративни данъци, този върху дивидентите, ниските цени на земята и евтината работна, който правят страната ни все по-привлекателна за чуждестранните инвеститори.

 

Именно тези плюсове са на път да превърнат един от най-хубавите градове у нас не само в географски, но и в индустриален център на България. Икономическият съветник на китайския посланик Дза Чу Джан вчера коментира, че Пловдив е със стратегическо географско положение, което автоматично го превръща в портал на азиатските компании към Европа. Близостта на летище Пловдив, автомагистрала Тракия и главен път Е80, ЖП линиите, са допълнителни предимства, които привличат чуждестранни инвестиции. Вече няколко години региона на Пловдив бива примамлива инвестиционна дестинация за редица мастити гиганти. Гарант за отличните условия и разположение на града, както и възвръщаемостта на инвестициите, са най-големите логистични центрове, които вече са изградени в региона. За последните години там се съсредоточиха мащабните индустриални зони Марица, Раковски, Тракия, Куклен. Там, компании като автомобилния гигант АББ и Либхер, изнесоха изцяло своето производство, ориентирано към международните пазари. Регионът беше избран и от редица компании като Кауфланд, Мерцедес бенц, Бош и много други.

 

Вече няколко китайски инвеститори заявиха интерес да налеят милиони в разрастващата се с изключителни темпове индустриалната зона на Пловдив, с което да създадат и много работни места. Там ще бъде открит логистичен карго център за големите азиатски компании, завод за производство и преработка на гъби. В Пловдив ще бъде изграден и най-големия в Европа китайски център за стоки, инвеститорите на който вече проучват терена за комплекса. Дружеството „Сиенит Холдинг", което е пионер в създаването на индустриални зони в България, се похвали с вече изградени бизнес отношения с водещите китайски фирми China Volant Industry Co. Ltd. и Huawei.

 

Размера на китайските инвестиции у нас за 2012 г. възлиза на 104 млн. долара, което дава ясна индикация, че България е избрана за стратегически партньор от Китай. Редица азиатски инвеститори през изминалата година са закупили земи и стартирали сериозен земеделски бизнес, отново край Пловдив.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6713 |22.03.2012 Кингс Табако сред световни тютюневи лъвове във Филипините . 10| 6071 |03.01.2012 АЕЦ “Козлодуй” гони световни рекорди . 5| 6017 |30.11.2011 Трайков омайва бизнесмени в Лондон да инвестират у нас . 4| 5774 |11.04.2011 Чужди фирми питат как да инвестират у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads