Реклама / Ads
3| 5245 |14.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тошиба строи седми реактор на АЕЦ “Козлодуй”?

.
От японската корпорация Тошиба са заявили интерес да построят седми реактор на АЕЦ Козлодуй, съобщава в. Класа. Представители на компанията, които ще проучат възможността за изграждане на нова мощност, се очакват на посещение в страната ни тази седмица.
 

Дружеството е собственик на 67% от американската компания „Уестингхаус електрик“, която е специализирана в изграждането на ядрени реактори. На предстоящото посещение у нас ще бъде предложено на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде построен новият блок трето поколение на американците – AP 1000. Моделът е с мощност 1000 мвт, поколение III+ и работи с вода под налягане като сегашните V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Според експерти от правителството американският ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“ ще намали зависимостта на страната ни от Русия.

В момента на площадката на първа атомна се прави предпроектно проучване за целесъобразността от строителство на нов ядрен блок, заяви изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов, цитиран от “Класа”. По думите му първите резултати от проучването ще бъдат готови в края на февруари 2010 г. Изследването има за цел да установи доколко е възможно да се реализира такъв проект на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, както и дали регионалният пазар има нужда от подобно съоръжение, коментира Ангелов. Проучването се извършва от самата атомна централа, без консултанти.

Освен „Тошиба“ и „Уестингхаус“ руската „Атомстройекспорт“ също има интерес да строи нов блок на площадката в „Козлодуй“. Това каза преди няколко дни вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян след като посланик Ричард Морнингстар, специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия, заяви намерението на американските компании да инвестират тук. Припомняме, че правителството имаше готовност да въведе един от спрените реактори в експлоатация след газовата криза през януари, но се отказа след като срещна силно неодобрение от страна на Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5391 |22.10.2009 Строим магистрали с европейски пари . 3| 5096 |24.09.2009 Силиконова долина за 50 млн.евро строим в София . 3| 5071 |07.09.2009 Данъци за милиони укрили строителни предприемачи . 0| 5130 |03.09.2009 Статистиката сочи 24% ръст в строителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads