Реклама / Ads
3| 5318 |23.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: Скокът на осигуровките е чисто тактически ход

.
Трайчо Трайков
Решението за вдигането на осигуровките е тактическо, а не стратегическо. Това заяви в предаването „Седмица” по „Дарик” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

Според него стратегически погледнато е ясно, че системата трябва да може да се саморегулира, самобалансира и самофинансира сама. Но конкретното повишение има за цел да балансира бюджета за следващата година.

„Ясно е, че за да имаш достойна пенсия в бъдеще, трябва тя да съответства на това, което ти си плащал докато си работил", коментира министърът.

По думите на Трайков реформата вече е започнала действително. Увеличението от сегашното ниво е по-малко от първоначално планираното. Има ясна идея защо се прави това - за да се решат проблемите на следващата една година.

Преди дни, още когато се обсъждаше 3-процентно повишение на вноските, министър Трайков заяви, че това не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи. Тогава той обясни, че освен това подобно решение отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат.

Днес министър Трайков разтълкува собствените си думи по следния начин: „От тогава се промениха много неща. За да излязат сметките за 2011 г. трябва да има повишение. Това е , което Министерството на финансите смята в дългосрочен план. В дългосрочен план обаче системата трябва да бъде реформирана. Реформата има много измерения. Едно от тях е повишението на пенсионната възраст или стажа. Друго е това от къде ти идва пенсията аз съм привърженик на това, солидарния модел да покрива само една минимална част от пенсиите. Всичко останало да е капиталов модел. Всеки един да има лична сметка и пенсията му да зависи от това каква заплата е декларира, на какъв доход се е осигурявал и какво е внасял в личната си вноска".

По отношение на възможността събраните в частните професионални фондове лични осигурителни вноски да преминат в общ фонд на Националния осигурителен институт, министърът каза, че подкрепя това частните професионални фондове да започнат да плащат пенсии, но трябва да се спре с това безкрайно отлагане на датата. Това е решението на Министерския съвет от миналата сряда. Всичко останало са допълнителни интерпретации, уточни Трайков.
„Частните пенсионни фондове трябва да останат с индивидуалните си партиди. И според мен парите трябва да се изваждат и да отидат към осигурените като пенсии", обясни още икономическият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5384 |20.10.2010 Узакониха вдигането на осигуровките . 3| 5302 |12.10.2010 Борисов стана арбитър в дебата за осигуровките . 1| 4900 |06.10.2010 Вадят кодекса от парламента, за да увеличат осигуровките . 1| 5731 |26.07.2010 Тр. Трайков: Аварията -неочаквана; работата - свършена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads