Понеделник, 18 Декември 2017, 10:51
Frognews
0| 3193 |02.10.2017

Транспортни фирми скочиха срещу тол системата: Не е справедлива

.
Повишаването на таксите за движение по пътната мрежа чрез тол системата ще доведе до сериозни загуби на транспортните фирми.
Това каза Койчо Русев,  председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт, Националната  транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ. Според него продължава да има  неизяснени въпроси.

"Основната причина е недостигът  на пари за ремонт на пътищата. Съгласни сме, че състоянието на пътната мрежа,  извън магистралите и някои от първокласните пътища, все още е плачевно. Но трябва  да се потърси справедливо решение. Трябва да се намери такъв начин, който да  разпредели тази потребност справедливо сред всички участници в транспортния  процес, да се види кой какво внася в бюджета и да се прецени", каза той.

Русев подчерта, че в Европа – където е въведена, тол системата обхваща средно около 15% от общата пътна  мрежа, а при нас се говори за 50 и до 80%. По думите му, трябва да се изясни  дали въобще има нужда от тази тол система. Според него има форми и средства да  се реши въпросът без тази система, например чрез акциза.

"Една от причините е,  че през България минава голям транзитен поток и този поток плаща много по-малко,  отколкото в други държави. Какво пречеше да се направи така, че тези, които  минават през България, да имат условия да зареждат гориво на по-ниска цена, като  от тази цена ще остане акцизът, който е 33% върху цената, на която се добива  горивото, и допълнително 20% ДДС – стотици милиони ще дойдат само от това  хората да си пълнят резервоарите в България, ще се създаде допълнително  производство и това ще е положително за цялата държава. Има варианти, трябва да се мисли по тях", допълни представителят на транспортния бизнес.

Според Русев браншът е готов за диалог, но никой не чува неговия глас.Тази седмица ще бъдат  отворени финансовите оферти на кандидатите за изграждане на тол системата у нас, които имат по-голямата тежест в крайния резултат - 70  процента. Участниците в търга са общо шест чужди и български консорциуми. Досега  се оценяваха техническите параметри в предложенията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Благоевградчанин спечели „Ауди” на откриването на сезона в Банско 0| 4459 |17.12.2017 . Румен Гълъбинов за Фрог: Растежът на икономиката ни през 2018 г. ще е като на кон раванлия 0| 3784 |14.12.2017 . Банско посреща сезона с „Открий злато в лифта” и луксозен автомобил 3| 3112 |13.12.2017 . Световната банка спира парите за петролни и газови проекти 0| 3108 |12.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах