Реклама / Ads
0| 4776 |16.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Унгария дава рамо на БГ- членството в Шенген

.
Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и членството на Хърватия в Европейския съюз (ЕС) са сред главните приоритети на предстоящото унгарско председателство на ЕС. Това заявиха правителствени представители пред EurActiv в Будапеща, преди официалното им посещение в Европейската комисия (ЕК) утре.
 

Унгария ще поеме председателството на ЕС за първи път през януари 2011 г. Будапеща се надява да се справи добре, особено по отношение на разширяването на ЕС, което може да повлияе върху унгарските малцинствени групи, които живеят извън пределите на страната. Унгарският премиер Виктор Орбан ще представи осемчленния си кабинет пред Колегиума на комисарите.

Това ще бъде първата среща, на която Орбан ще представи приоритетите на Унгария за председателството на ЕС. Разширяването на Шенгенското пространство, така че да включва Румъния и България, е един от основните приоритети на предстоящото председателство. Все пак, датата за приемане през март 2011 г. е много вероятно да бъде отложена, заяви унгарски правителствен представител. Независимо от това, председателството ще работи, за да улесни присъединяването на двете южни балкански страни към зоната на свободно придвижване на гражданите в рамките на ЕС. "Всички технически въпроси като цяло са били покрити от двете страни-кандидатки", заяви представителят.

Той подчерта, че политическите обсъждания като тези, възникнали по време на лятната криза с ромите, ще бъдат оставени настрана от дебата за разширяване на Шенгенското пространство. Франция, Италия и други страни-членки на Шенгенското пространство привличат вниманието върху потоците от имигранти в рамките на ЕС и се опитват да се възползват от максималните ограничения, свързани със свободното придвижване на гражданите, които произтичат от сегашните правила на съюза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5715 |22.10.2010 Караджова се смили над Ковачки, дава още 6 месеца на "Брикел" . 7| 5067 |07.08.2010 Свети Влас пак тъмен, ЕВН се оправдава с авария . 0| 5510 |27.07.2010 Създават Агенция по безопасност на храните . 0| 4958 |19.07.2010 Създават горски холдинг с 6 предприятия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads