Реклама / Ads
0| 3306 |19.10.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В усилията си да спестят разходи световни компании се насочват към Централна Европа

.
Източник: БГНЕС
Централноевропейски компании, които предлагат отдалечени, евтини бизнес услуги на международни фирми, засилват плановете си за експанзия, тъй като инфлацията кара глобални компании да прехвърлят повече работа в региона, за да намалят разходите и да заздравят маржовете.
 

От Прага до Варшава и Будапеща - западни компании отдавна се стремят да се възползват от големия брой образовани служители за аутсорсинг или изнасяне на бизнес услуги като софтуерна разработка, административни и счетоводни функции и анализи за големи европейски и американски клиенти.

 

Сега, въпреки намаляването на разликата в заплащането и по-бързия ръст на разходите в сравнение със Западна Европа, центровете за бизнес услуги в Централна Европа, които процъфтяваха по време на пандемията, наемат повече служители, докато други сектори като промишленото производство намаляват работната си сила заради войната в Украйна и растящите разходи за енергия, предаде Investor.bg.

 

Да вземем за пример базираната в Силициевата долина компания Pure Storage. Разработчикът на хадруер и софтуер съобщи през септември, че удвоява броя на инженерите в центъра си в Прага и планира да ги удвои отново през 2023 г. и през 2024 г. Новината беше съобщена от Пол Мелмън, ръководител на чешкия център.

„По-ефективно е от гледна точка на разходите да наемем инженер в Прага, отколкото в Маутин Вю, дори с инфлацията“, отбелязва Мелмън, според когото диверсифицираната работна ръка е едно от предимствата на Прага, където Pure Storage има няколко стотин служители.

 

„Започнахме тук експериментално, но експериментът проработи“, допълва Мелмън.

Секторът на бизнес услугите е нараснал от почти нула преди 25 години до индустрия с близо 800 хил. служители в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е все по-значим двигател за местните икономики.

 

Допитване на Чешката асоциация на лидерите в бизнес услугите, представляваща сектора, очаква ръст на заетите с 11% през 2022 г. и с 13 на сто през 2023 г.

„С ускоряващата се инфлация на Запад този регион отчита приток на повече инвеститори, които установяват центрове и нови видове услуги“, коментира Джонатан Епълтън, управляващ директор на ABSL за Чехия.

 

Разликата в заплащането намалява в последните години, тъй като икономическият растеж в страни като Полша и Чехия изпреварва този на западни страни. Но разходите за труд в региона все още са с около 30% до 50% по-ниски в зависимост от работната позиция, казват компании и експерти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5948 |04.02.2022 Асен Василев: Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко . 0| 5029 |16.11.2021 Разходите растат: За какво харчим най-много? . 0| 4148 |17.09.2021 Разходите за пенсии са нараснали с 1,5 млрд. лeва . 2| 4332 |11.09.2021 2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи в бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads