Реклама / Ads
4| 4487 |06.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ванбугенхоут: Подценявате възобновяемите източници

.
България подценява развитието на възобновяемите енергийни източници.
 

Това каза Пйетерян Ванбугенхоут от европейската Асоциация на фотоволтаичната индустрия, който участва на форум за възможностите пред фотоволтаиката в България.

През последните десет години този пазар бележи бум не само в ЕС, но и в световен мащаб, където се засилва ролята на Китай. Иначе ние сме десети от 27-те страни-членки на ЕС по приложение на фотоволтаичните системи. Първи са Германия, а след тях се нареждат Италия, Чехия, Франция и Белгия. Европейската асоциация за фотоволтаична енергия е пресметнала, че към 2020 година България може да произвежда 18% от общата си енергия с ВЕИ.

Това е повече от целта, която страната ни си е поставила в националния план за развитие на ВЕИ. Към 2020 година се очаква 1,2% от електроенергията да е произведена от фотоволтаични системи, според Пйетерян Ванбугенхоут. Това е голямо подценяване на българския пазар, което донякъде е нормално, тъй като технологиите за извличане на енергия от слънцето се развиват много бързо. Пйетерян Ванбугенхоут каза, че ако паднат административните бариери и се опростят правилата пред бизнеса, България може да развие два пъти по-бързо фотоволтаичния сектор, отколкото е прогнозата. Целта на ЕС е към 2020 година между 4 и 12% от консумираната електроенергия да се покрива от фотоволтаични инсталации.

Предимствата на тази технология е, че има потенциал много бързо да стане конкурентноспособна на традиционните енергийни източници, както и да се намали нейната цена. Представители на големи соларни компании на форума потвърдиха желанията си да инвестират в Централна и Източна Европа, където според тях слънчевите системи все още се подценяват. В търсенето на слънчеви места и подходящи бизнес-условия за въвеждането на фотоволтаици интересът към азиатския пазар нараства. Ето защо Източна Европа трябва да е по-активна, съветва бизнесът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9309 |05.12.2010 „Винпром Пещера” инвестира в изба с уникална технология . 14| 6634 |04.12.2010 Трайков отряза "Росатом" за цената на "Белене" . 10| 5365 |03.12.2010 Дянков не дава 13-та заплата . 1| 5264 |03.12.2010 Посред нощ депутатите приеха бюджет 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads