Реклама / Ads
3| 7185 |01.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Велизар Шаламанов: Изборът на нови изтребители ще бъде между Ф-16 и ”Грипен”

.
Днес изтича крайният срок за подаване на оферти за нови изтребители за военновъздушните сили на българската армия.

Очаква се офертите да бъдат отворени още днес, а до две седмици комисия от Министерството на отбраната да направи оценка на предложенията и да подреди кандидатите.

 

Одобреният инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолети за 1,8 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира пред БНР, че България вече на три пъти е била пред придобиване на нов боен самолет:

 

„Успешен опит означава да имаме договор преди срещата на върха по случай 70-годишнината на НАТО. Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само, за да подготвят опции. Това е решение, което обвързва България за следващите 40-50 години с една или друга страна по отношение на българската авиация“.

 

Министърът на отбраната и ВВС нееднократно са се обявявали в подкрепа на новопроизведени изтребители, но въпреки това запитвания са отправени и за самолети втора ръка. Според Шаламанов, след посещението на Борисов в САЩ е станало ясно, че в крайна сметка изборът ще бъде между нови Ф-16 и "Грипен".

 

„Вече имаме доста добро предложение от Съединените щати за нов самолет Ф-16, а предложението от Швеция вярвам, че днес ще бъде потвърдено и то с добра оферта“.

„Министър Каракачанов каза, че ако до края на годината няма договор по един от трите големи проекти той става, сдава и се уволнява, така че премиерът  има и още едно предизвикателство - да мисли за заместник на господин Каракачанов, който всъщност трябва да подготви вариантите за решение на премиера в началото на следващата година. Невъзможно е да има договор до края на годината. По този въпрос няма две мнения сред експертната общност“.

 

След закупуването на нов изтребител предстои в кратко време и неговата интеграция в нашите въоръжени сили. Не бива да се бави и подготовката на 16 до 24 пилота, която трябва да започне веднага, след като бъде избран новият самолет. Според Шаламанов е от изключителна важност и решението дали това ще бъдат млади кадри или стари асове на МиГ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5070 |01.10.2018 Вижте увеличението на цената на парното по места . 7| 5570 |28.09.2018 КЕВР: 13,89% ще е повишението на цената на природния газ от 1 октомври . 7| 8804 |27.09.2018 Проф. Дуранкев: Ако заплатите и пенсиите не растат с по-висок темп, ни очаква ценова буря . 9| 7964 |26.09.2018 Мартин Димитров за Фрог: В преговорите с Газпром за България да участва Еврокомисията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads