Реклама / Ads
Frognews
0| 3363 |10.05.2019

Деница Златева в с. Баня: Държавата да подпомага малките и средни фирми, не само близките до властта

.
Село Баня - Разложко
”Прехвърляне на отговорността между община и държава пречи на развитието на балнеотуризма в региона”, каза Златева

"Надявам се да виждаме все повече малки и средни работещи фирми - те са гръбнакът на българската икономика. В малките населени места, фирми като КС МЕТАЛ означават работни места и сигурност за хората." Това каза Деница Златева, кандидат за евродепутат от "БСП за България" след посещението си в металообработващото предприятие в с. Баня, община Разлог.

 

"За съжаление, в голяма част от случаите, такива фирми не получават проектно финансиране - кандидатствали са и са били отхвърлени. Надявам се, че в следващия програмен период повече фирми като тази, които имат нужда от технологична модернизация, ще могат да кандидатстват по европейски проекти. Важно е в малките населени места да бъде гарантирана устойчива и постоянна заетост. Тази фирма работи и на българския, и на чужди пазари и е отговорност на държавата да насърчава предприемачите, особено в малките градове и села. Това е една от целите ми", коментира още Златева.

 

Заместник-председателят на НС на БСП каза още, че по време на срещите си днес в област Благоевград една от целите ѝ е да бъде воден разговор именно за това- как европейската солидарност може да достигне и до малките и отдалечени населени места.

 

"Хората в Баня ми споделиха, че искат да развиват по-активно СПА и балнеотуризъм, но има нерешени въпроси по отношение на поддържането на съоръженията, както и размиване на отговорността между община и държава. Надявам се с общи усилия да можем да разрешим този проблем. Важно е да развиваме различните отрасли на туризма - и културно-историческия, и селския, и балнеотуризма. Необходима е много по-ясна спойка между отделните власти. Така ще дадем възможност в малките населени места да остават много повече млади хора. Баня е пример за това - има над 400 деца в училище и детските градини. Няма значение коя политическа сила управлява - това трябва да бъде приоритет на всички"- отбеляза Златева.

 

Деница Златева изрази съжалението си от факта, че много често, по време на срещите си из страната, чува репликата: "Не ми помагат, защото симпатизирам на вас." "Не може да делим българите на такива, които симпатизират на БСП, и такива, които харесват ГЕРБ. Всички имаме равни права и това е една от основните цели на кампанията ни - да достигнем до всеки един човек и да видим как и Европа може да достигне до него", каза Златева.

 

"Има ясни правила за кандидатстване по европейски проекти, но трябва най-накрая да се прекрати практиката да има фирми, които са "по-наши" от останалите, защото политическата принадлежност на собственика няма никакво отношение към дейността на фирмата", коментира тя. По думите на Златева малките и средни предприятия трябва да бъдат подпомагани с консултации относно процеса на кандидатстване и оформянето на проектите. "Не е достатъчно само да изпратим едно благодарствено писмо, че фирмата е класирана на 114 място в резервния списък. Наша обща отговорност е да опростим и направим максимално достъпни правилата; да дигитализираме процеса (документите да се подават онлайн), да има много по-ясни и прозрачни критерии за оценка. Трябва да намалим до минимум субективния фактор и усещането (което, за жалост, не е само усещане), че печелят само фирми, близки до властта. Всяка една българска компания трябва да има възможност да кандидатства по проекти и ако отговаря на поставените критерии, да печели. Модернизирането на българската икономика, подпомагането на малкия и средния бизнес трябва да бъде водещ приоритет на всички ни", смята Златева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Деница Златева: Моята кауза е европейска България 1| 3442 |09.05.2019 . Деница Златева и Цветелина Пенкова почетоха паметта на героите по случай 9 май 0| 3196 |09.05.2019 . Деница Златева в Габрово: Българските граждани трябва по-активно да участват в дебата за бъдещето на Европа 0| 2959 |07.05.2019 . Деница Златева: Европа може да помага, но при ясно спазване на правилата 0| 3067 |06.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ