Реклама / Ads
Frognews
3| 3445 |05.05.2019

Станишев пред сънародниците ни в Лондон: Там, където има българи по света, там е и България

.
”Знам, че всеки един тъгува за България и е тук, защото търси по-добър живот за себе си и за своето семейство. Сега е моментът, особено с тази безумна авантюра с Брекзит, българската държава да има много по-системна и цялостна политика във ваша подкрепа. Там където има българи по света, там е и България. Не бива да бъдете забравени или да се чувствате забравени.”

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред сънародниците ни в Лондон. Той се включи в най-големия фестивал на българската общност в Обединеното кралство - традиционното Гергьовско хоро. Над 2000 българи се събраха в парка на замък от ХVII век в Енфийлд, Северен Лондон. Тази година се организира съвместно с фестивала на Източноевропейската култура.

 

Идеята за този фестивал е част от стратегията на East European Forum да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания подвеждаща представа за тези държави. Над 2 млн. източноевропейци живеят в Кралството, половината от тях са в Лондон.

 

Организатори на този фестивал са благотворителна организация “Български фолклор, традиции и култура”, East European Forum – платформа на 45 организации подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания, БСП-Лондон, кметство Енфийлд и Forty Hall & Estate.

 

Над 15 български групи за народна музика и танци се включиха във фестивала заедно с представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър. Специален гост беше певицата Гуна Иванова.

Те бяха призовани от представители на властите в района да се интересуват каква ще е съдцбата им след Брекзит, да се регистрират, да имат лични лекари и най-вече да ваксинират децата си.

Българите са трета по големина общност във Великобритания след поляци и румънци. 280 хиляди българи са кандидатствали за национален осигурителен номер във Великобритания, но се смята, че неофициално са повече, обясни Нишан Джингозян, основен организатор на фестивала от българска страна и председател на Български център за социална интеграция и култура.

 

През 2017 г. българската общност бе идентифицирана от властите във Великобритания като една от 6-те приоритетните общности, която изпитва проблеми и не е представена във властта, обясни Джингозян, който организира кампания по разясняване правата на българите след Брекзит.

 

Във Великобритания е най-галямата българска диаспора. В Лондон има 18 български училища, хиляди фирми. В Североизточен Лондон има цяла българска улица.

Българите тук преминават през изключително труден период, защото поради Брекзит всички трябва да кандидатстват за нов статут, обясни Джингозян. Той разказа, че голяма част от българските граждани са заплашени да не могат да придобият статут, защото нямат документи, не говорят английски, а големият проблем е, че липсва информация и няма разяснителна кампания.

 

Кампанията трябваше да започне от България, но това не беше направено. Това постави хиляди българи в риск - ако не придобият този статут, те няма да могат да работят на Острова, децата им няма да могат да посещават училище, коментира българинът, живеещ от 20 г. в Великобритания. Общността ни има огромен проблем, нуждаем се от подкрепата на българската държава, все пак говорим за български граждани и данъкоплатци, допълни той.

 

Хората без този статут стават нелегални за Великобритания от края на 2020 г., ако страната не постигне сделка за Брекзит, а при такава - 30 юни 2021 г. е последният срок, обясни Тони Петкова от организацията the3million, която се занимава със защита правата на европейците след Брекзит, включително и на българите.

Целта ни е да помагаме на групите в риск и неравностойно положение да преминат по-лесно през процедурите. Има българи и роми по ферми, които не говорят английски, трябва да им се помогне, обясни тя. И призова българското посолство в Лондон да е по-активно. Даде за пример румънското посолство, в което има гореща линия на румънски език за съдействие.

 

С общи усилия да помогнем на всички сънародници, коментира Петкова. Тя предостави адреса на организацията си, на който българит ена Острова да потърсят съдействие: www.the3million.org.uk

Петкова критикува и политиката на посолството ни по подмяната на българските лични документи - ако сега решите да си запишете час в посолството за това, ще ви дадат такъв чак за след 6 месеца. Системата е ужасна, на хората им се налага да си вземат отпуски и да пътуват до България, където сменят документите си за ден.

Бюджетът на посолството ни в Лондон трябва да бъде увеличен многократно, екипът да бъде увеличен, дори сградата не е достатъчно голяма и нямат нито техническа, нито финансова възможност да обслужват толкова българи, обясни Нишан Джингозян.

 

Нишан Джингозян, Тони Петкова и Лора Табакова работят за защита на правата на българите във Великобритания след Брекзит.
 

Той изброи 17 проблема, с които гражданите на ЕС, основно източноевропейци и в частност българи, се сблъскват във Великобритания. Основните са липса на доверие, на политическо представителство, на достъп до услугите, предлагани от локалните кметства. Някои от услугите, които се предлагат във Великобритания не съществуват в България. Труден период на интеграция, който се затруднява от Брекзит допълнително, каза Джингозян. А ако нямаме и политическо представителство в общинските съвети с големи български общности, няма как да бъде чут гласът им, обърна се той с призив към Лейбъристката партия.

Поредна година българската диаспора в чужбина е най-големия донор на финансови средства в България. Над 20 г. живея във Великобритания и не познавам българин, който ежемесечно да не подпомага роднините си в България. Голяма група българи оцеляват физически от това, че роднините им работят във Великобритания, каза Джингозян. И обясни, че е необходима нова и работеща национална стратегия за българите в чужбина.

 

Голяма част от българските граждани в Лондон са жертви на трафик, каза той. И разказа, че на среща с властите на Енфийлд, Северен Лондон, са изнесени данни, че 80% от сексработниците в този район са от България и Румъния и са жертви на трафик. Става въпрос за хиляди момичета, част от които под 18 г, жертви на трафик, което е огромен проблем за кметство Енфийлд.

 

Хората не са запознати и с трудовите си права. Първо, не знаят език. Второ, ги е страх, за да не ги изгонят работодателите им, ако попитат. Основен проблем са и неизплатени заплати в продължение на месеци. Това разказа пък Лора Табакова от Work Right Centre, със сайт www.workrightscentre.org, която остави и телефон - 0300 4000 100.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Нинова: Нека да се обединим за истинското възстановяване на нашата страна и връщането на нейното достойнство пред Европа 1| 3231 |04.05.2019 . Веселин Марешки: Посещението на папа Франциск е шанс да популяризираме духовното си наследство пред света 0| 3317 |04.05.2019 . Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев на Източноевропейския фестивал в Лондон 1| 3119 |04.05.2019 . Сергей Станишев от Пловдив: На 26 май изборът е между статуквото или промяната сега 0| 3107 |04.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ