Реклама / Ads
Frognews
1| 3335 |22.05.2019

Възраждане посети българите в Албания

.
Представители на Възраждане, начело с председателя на организацията Костадин Костадинов посетиха българската общност в Албания.

Те проведоха няколко срещи с представителите на българското национално малцинство в страната, в които се запознаха с проблемите им и актуалното състояние       на въпроса със спазването на човешките им и гражданско права.

 

Първата среща се състоя в град Корча. Там, Костадинов и водената от него делегация се срещнаха с председателя на местното българско дружество Димитър Никола, наречено „Българо-албанско приятелство”, запознаха се с актуалните проблеми на българите в Корча и проведоха разговори с останалите лидери на местната българска общност. От страна на Възраждане, беше обещана всяческа помощ и подкрепа на малцинството ни там, с цел запазване на неговия български национален характер, като беше поет и конкретен ангажимент за подпомагане дейността на българското неделно училище в града с дарения на учебници и техника.

 

След Корча, възрожденците посетиха и община Пустец, която е със 100 % българско население. Там проведоха среща с кандидата за кмет на общината – Пали Колевски. На 30 юни в Албания ще се проведат общонационални местни избори, които са изключително важни за българите в страната. Също така, Костадинов и хората му дариха български икони на местната православна църква. Икони бяха дарени и на българската църква в Мали Град.

 

Последва обиколка в Корчанско, където възрожденската делегация посети още с. Боботица.

Посещението при българската общност в Албания от страна на Костадин Костадинов и водената от него делегация, няма пряка връзка с предстоящите европейски избори, но от партията подчертават, че тя е елемент от цялостната политика на поддръжка на българските национални малцинства на Балканите и в югоизточна Европа, която е една от запазените марки на Възраждане. От патриотичната формация споделят още, че от разговорите им с местните българи са разбрали, колко разочаровани са от останалите партии в България наричащи се „патриотични”, които ги търсят само по избори или за да им продават паспорти. Но най-разочаровани са българската държава и външно министерство, които не са се ангажирали с решаването на нито един техен съществен проблем и практически са дезертирали от грижата за тях.

 

В заключение от Възраждане заявиха, че ще настояват за откриване на българско консулство в Корча, където има гръцко и румънско, макар гърците и власите, заради които са открити тези две консулства от страна на северната и южната ни съседка, да са малцинство в общината. За най-голямото малцинство в общината обаче - българското, консулство няма. Това трябва да се промени.

 

Също така ще настояваме, казват от партията на Костадинов, за откриване на български културен център в Корча, с клон в Пустец. И ако сегашната българска държава не може или не иска да го направи, то когато Възраждане отговаря за българската външна политика и не сам0 за нея, това ще се превърне във факт за броени седмици.

Само ние можем!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Волята да защитаваш интересите на българите 1| 2607 |21.05.2019 . Възраждане: Сигурност и спокойствие за всеки българин – поредната лъжа на управляващата шайка 0| 2921 |21.05.2019 . Цветелина Пенкова: Основна цел на БСП е българите да получават европейски заплати и пенсии 0| 2882 |21.05.2019 . Румен Гечев : Българите искат промяна 1| 2892 |20.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ