Реклама / Ads
7| 11155 |30.06.2014 ГЛАСЪТ

Банкова теория за боксовата круша

.
Въведение: През юни зреят Вилямовата масловка и Попската круша. От тия благословени плодове децата стават по-здрави, а стомахчетата им работят нормално. Възрастните си оправят перисталтиката с тях (две круши и половин литър вода вършат чудеса) и произвеждат вилямова ракия - мехлем за душата. Друсаш крушата, ходиш редовно на онова място и си осигуряваш безценен аперитив.
 

Така бе доскоро.

 

От известно време на едни хора държавата им се привидя като круша и започнаха яко друсане - 9 бала по Рихтер! Хвърчат клони, плодове, листа - истински тайфун. А от небето в нас се вторачили едни дебели, черни, космати облаци сякаш искат да ни кажат: край на вилямовките, ред е на боксовите круши. И докато се усетим - ударите се посипаха.

 

Изложение.

 

Храбрата българска прокуратура, МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" обявиха тотална мобилизация. По градове и домове се втурнаха тежко въоръжени мъже с маски и качулки. Започнаха арести. Арести в защита на банковата система и народа, което си е хуманно дело, откъдето й да го погледнете. Със същите хуманни мотиви САЩ удариха Саддам Хюсеин, а мъжете в Самоковско бият жените си в петък... Шефовете на българските прокурори, ченгета и тайни ченгета първо се правиха на разсеяни, докато един полиик нападаше всичко и всички, свързани с един бакер. Но когато стана напечено държавата се взе в ръце и изпоарестува истинските виновници - няколко души с компютри. В такива моменти много важно е съдействието на обществото. Като негова мъничка клетка, реших да дам своя дял в разкриване на заговора.

 

Речено - сторено. Взех си тетрадка и химикалка и ето ме на пазара в "Младост", досущ социолог на терен. На сергиите там работят опитни търговци и доказани патриоти. Освен това пазаруващите са големи познавачи, което личи по опипването на стоката. Ал Кайда няма шанс тук - ще открият всяко взривно устройство, ако ще да е скрито в силистренска кайсия от Ксанти. От мен да го знаете.

 

И така, отпочнах своята анкета с екзистенциалния въпрос, който бе и единствен: Кой клати крушата, та се наредихме като бройлери на опашка пред банките?

Простичко питане, но с национален и дори интернационален заряд.

 

Ето обобщени отговорите:

 

1. Политиците, тяхната мама, и най-вече депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това момче сякаш е учило за друсач на круши, бе, много го бива. Ама как го изхранва майка му, като не сме я виждали тук да пазарува. Появи се такъв контравъпрос, на който аз не се наех да отговоря, защото не съм упълномощен. "И Даган, и Даган", - допълва компетентно украинка, горд владетел на сергия за плодове.

 

2. Прокуратурата, на която големият крушов юнак Пеевски дърпа конците. В интерес на истината, никой не изтъкна конкретни доказателства, но убедеността на анкетираните бе извън съмнение.  

 

3. Висши представители на МВР, известни със своята зависимост от друсащите крушата, която се вижда и от самолет, допълниха картината питаните.

 

4. Представители на правителството, гласи четвъртата точка на отговора. "Всичките са ортаци на Пеевски и Доган", - допълва компетентно Митко, който извън политилогията предлага цял спектър чушлета: от леко люти рибки до румънски оксиженки.

 

Бре, рекох си, какво е това единодушие? Да не би да е овчедушие? Да не попаднах в капана на опорните точки на даскал Иван Хаджийски от Троян за българските завист и омраза?

 

"Шайка негодници"! - тури капак на анкетата преминаващ в лек тръс мургав сънародник с торба кюстендилски череши. Гладен е, махат с ръка старите кадри, - и продава на туристическа масичка, за да не плаща такса.

 

Тоя пък какво разбира от круши, рекох си аз, но не ми е спокойно. Как така прокуратурата, ДАНС и МВР арестуват геройски едни хора, а на пазара в "Младост" говорят за други виновни. Нещо не се връзва. Върху съвестта ми ляга сянка, сякаш косматият дебел облак е закрил цялото слънце...

 

Реших да се усъмня в този 100-процентов резултат и си тръгнах с бавни крачки. 

Който е минавал някога през и покрай пазара в "Младост" знае, че съвсем в края, там, където лятно време паркират камионите с дини и пъпеши, а през есента - със зеле, има чудно капанче, което предлага кюфтета и кебапчета шедьоври. Точно там - о, боже! - видях не кого да е, а самият Стив Ханке. Пийваше си бира, замезвайки мръвка и люти чушки, както приляга на един истински "баща" на валутния борд в България. Прегърнахме се и се целунахме, както правилно сте се досетили.

 

Купих си и аз една "тройка на щастието" - бира, кебапче и питка, след което разговорът потръгна в правилната посока. Казах му на камарад Ханке за анкетата, за продавачите с техните експертни мнения и мнението на българските служби и прокуратура. Споделих и смущенията си от разминаването на народното с официалното мнение. Проф. Ханке се усмихна през сълзи, плод, освен на вълнението, и на арнаутките, с които каляваше волята си, след което заговори.

 

"БНБ се справяше чудесно със строгата си регулация на банковата система откакто бе въведен валутният борд. Системата беше доста стабилна, въпреки че имаше няколко големи международни банкови кризи - през 1998 г., а последиците от тази през 2008 г. все още се усещат.


Тук има специален контекст – две от основните действащи лица са известни с особената си репутация. Мога да направя следната аналогия – единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България. Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва, за да извика "пожар" в залата!


Така че в този случай единствено ще кажа, че БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка, преди да се случи това събитие. Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика "пожар!" в препълнена театрална зала. Единственият начин този човек да бъде спрян щеше да е, ако не му се позволява изобщо да си купува билета за театър. В случая с КТБ - да се забрани на въпросното лице да влага пари там, което от законова гледна точка мисля, че не може да се направи. Следователно в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси. 


Чувам слухове у вас, че било по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват, хората, които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене. Ако България влезе в еврозоната, обменният курс ще бъде абсолютно същият.


Така че валутният борд в България е в безопасност.
Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й като частно дружество. При всички положения това няма как да помогне на инвестиционния климат у вас. Няма значение дали този който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Факт е, че той предизвика паника, отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава ахилесовата пета на България".

 

Това рече проф. Ханке, на когото друсането на крушата му приличаше повече на пожар. След кратката си, но съдържателна реч, той отпи глътка студена бира, след което се зае с кюфтето и чушката люта, пак люта...

 

Заключение.

 

Замислих се. Не са прави анкетираните продавачи и купувачи на младоския пазар, да знаете. Набеждават конкретни хора и държавни структури, а всъщност корупцията ни е ахилесовата пета, която рита ли рита крушата и крещи: "Пожар, пожар!". Ахилесова пета... Дали пък Пеевски не е прероденият воин Ахил? И защо Одисей мълчи, потънал в хладината на сарая, отпивайки морно шотландска ракия вместо вилямовка?

Просветна ми чак когато след седмата бира проф. Ханке се отправи по права линия към химическата тоалетна, сгушила се под стряхата на една топола. На българите винаги ни е липсвал един слепец като Омир, който да ни посочи кой се крие в Троянския кон. Ако все пак се появи някой, който да изрече очевидното - почват да го бият като боксова круша. Без умора. Седем милиона боксови круши...

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 29290 |04.11.2013 Христо Бисеров – теория на оставката . 125| 42732 |21.03.2013 Теория на лъжата и доходите по Гьобелс . 31| 49738 |20.10.2012 Теория за почервенялото дупе . 17| 11539 |14.11.2009 Съвременна теория за гъзарите и шмекерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads