Реклама / Ads
22| 10002 |12.03.2015 ГЛАСЪТ

Феминизирането на МВР и развитието на земеделието

.
Не всички ще издържат тестовете.
Ако нищо не се промени в МВР и службите при министър Румяна Бъчварова, поне ще остане приятното усещане за скъп парфюм и опита за частично феминизиране на един мачовски сектор. Реформите ще утихнат, заметени под килима, а татко ще ми купи колело, ама друг път...
 
В този сюблимен за нацията и нейното криминално спокойствие момент, искам да поздравя всички български политици, които от години се упражняват по темата Сигурност, със сценка от "Улицата" на Теди Москов. Сюжетът е: героиня на Мая Новоселска си търси съпруг.

- Искам свинар! 
Появява се такъв.

- Аааа не! Не го искам! Мноо е миризлив! Искам ентелегент!
Появява се.
- Тц не! И тоа не! Няма да ми пасва! Искам богаташ!
Появява се.
- Не, не! Не е за мене! Аз съм скромна!
Замисля се...
- А бе къде съм тръгнала, като не знам к‘во искам?

25 години управниците ни налитат да се женят за реформи в МВР и службите и все не успяват. Всичко започва с шумно ергенско парти и мъжки мераци в парламента, но завършва с всенароден махмурлук. Защото не знаят какво искат, не могат да го направят, не желаят или и трите. Реформите през това време остаряха, сбръчкаха се, задниците им увиснаха и вече не са привлекателни. Политиците пък се обзаведоха с млади секретарки и любовници, което прати реформите в девета глуха. От което на населението му писна и май скоро ще раздава правосъдие по свои правила - на място и веднага. Което ще накара "здравите сили" да се замислят, скрият или избягат.

Ще се съгласите, че най-ефективни през последните години у нас са престъпността и наводненията. Дебитът им е като на Ниагарския водопад. Пред тяхното развитие няма никакви пречки. Безразборното изсичане на гори тук наричаме бизнес, а прочистването на МВР и службите от професионалисти е известно като "синхронизиране с европейските практики".

За всеки случай периодично ни облъчват със статистики, според които престъпността е намаляла, всички язовири са под контрол, а незаконната сеч е манипулация на еколозите. От цифрите в тези доклади ще се изчервят и танцуващите мечки от резервата в Белица. Веднага се аргументирам. Само преди няколко месеца от МВР ни убеждаваха, че по разкриваемост на престъпленията бием повечето страни в Европа.  така например в Германия се извършвали 8000 престъпления на 100 000 души, а в България само 1600. Средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас са Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на престъпленията у нас, според онзи корифей Светлозар Лазаров е цели 18%. На регистрираните обаче. Не казва, хитрецът, колко не са регистрирани и пратени в коша. Тази манипулация взе да ни писва. Само от 2000 г. насам, всяка година МВР-шефове са отчитали спад на престъпостта от 8,5 до 20%. Това прави средно за 14 години около 150%, което означава, че ако в първата година на ХХI век престъпността е била 100% то сега е - 50% и е време да си внасяме от тази "стока".   

Подобни статистики и техните вдъхновители - ръководни екземпляри от МВР-фауната със сигурност ще заинтригуват Теди Москов за няколко скеча в новия сезон на "Улицата". Там им е мястото. Но ако говорим сериозно, положението е толкова осрано, до токсичност, че вече трудно може да се оправи.

В повечето страни по света, нещата отдавна са вкарани в ред.  

Например мотивацията на служителите на реда. В САЩ полицаите ги надъхват с девиза: Служа и защитавам! "Строгост и правосъдие" е девизът на френските полицаи. Всеки инструктаж на дежурните екипи във Великобритания започва със: Спокойствие и безопасност за гражданите!

В Испания са кратки: Пазим народа! Във Финландия: Винаги защита! Във Финландия над 60% от следователите и 40 на сто от полицаите са жени. Разкриваемостта на престъпленията е над 90%!

В Швеция служителите на МВР са 28 500 души при 9,5 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители. Девизът им е: Служи докрай!

У нас няма полицейски девиз. Пък и какъв ли би бил? Катаджийският със сигурност ще е "Кво праим сега?" По селата пък: "Дай пенсията - остани жив" или "Нито ден без обир".

Нямаме си девиз, но стане ли дума за издирване на опасни бандити, защита на населението, намиране на откраднати коли и пр. веднага ни залива водопад от хленчене за пари, недостиг на щатове, техника, коли и пр. Че сме изостанали в това отношение се вижда и от самолет. Но причините не винаги са в недофинансирането. Защото МВР функционира като социална организация, а не като правозащитна.

В МИ-5 на Великобритания, която е като нашата ДАНС, има 3500 служители при население от 70 млн. Това прави по един служител на 20 000 жители. ФБР в САЩ наброява 35 902 служители. От тях 13 785 са специални агенти, а 22 117 - аналитици, лингвисти, профайлъри, учени и пр. Или по един служител на 15 500 жители.

В бедна България, с население 6,9 млн, ДАНС е приютила във ведомостите си за заплати над 3000 души! Десет пъти повече от МИ-5 и 7 пъти повече от САЩ! Само че Съединените щати са първи в света по БВП, Великобритания е 6-а, а България - на 79-то място. Кво праим сега?...

Но това не е всичко. Секретната служба да САЩ (United States Secret Service — USSS) наброява 6500 служители. (Населението на САЩ е около 340 млн души, а територията - 9,8 млн кв км.) Основните задачи на службата по закон са: противодействие на изработването на фалшиви пари, подправка на документи, охрана на президента, вице-президента и техните семейства, други високопоставени чиновници, бившите президенти и техните съпруги, кандидатите за президент по време на предизборна кампания, официални представители на чужди държави по време на държавни посещения. Службата разследва също така финансови измами, кражби на лични данни и участва в разследването на някои криминални престъпления.

В родната Национална служба за охрана (НСО) работят над 1500 души - гардове, шофьори, началници, чиновници и пр. Техните задължения се изчерпват с охраната на първите държавни мъже/жени и важни чужденци. Понякога пазаруват, водят децата на баровците на училище, а родителите им на лекар, понякога дори подслушват обектите, които охраняват, но това са факултативни задължения така да се каже. 6500 човека в САЩ - първа по икономика  (БВП от 16,77 трилиона USD), трета по територия и население и 1500 в малка и съсипана държава като нашата. Вие кажете как се нарича това.

Но да се върнем към "горкото" МВР. Там работят прекрасни професионалисти и на тях трябва да се опре реформата. Но има и страшно много боклук, който е за изриване. Вонята вече не се трае. Основен източник на тази смрад са политиците, които като управляващи използват вътрешното ведомство и службите за политически поръчки и рекет.

В МВР работят малко над 55 000 души. Вече знаете колко население обгрижват. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 23,4 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 8,5 млн население. Разкриваемост на престъпленията  е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 700 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! По тази логика у нас те трябва да са по-малко от 10 000 човека. Освен това площа ни е 3 пъти по-малка от на Финландия. Представете си какви заплати и екипировка ще имат тогава?

Значи не е въпрос на пари, а на кадърно ръководство, организация и решителност. Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да съкращава, защото ще има протести. Шубе и партийни сметки. Време е за кадрова цедка: тестове за интелигентност и съобразителност, физическа подготовка, езикова култура, стрелкови умения и пр. Ясни цели и задачи. Превилегиите да са вързани с отговорностите и задълженията. Поетапно, за 6 месеца да се съкрати 40 на сто от сегашния личен състав. Преди всичко администрацията. Да се закрият дублиращите структури. Ще има псувни вместо аплодисменти, но резултатите ще се видят след броени месеци. Вече е правено в други страни. Освен това ако освободените полицаи се върнат по селата местните бандити ще кротнат набързо. Земеделието също ще потръгне. А няколко хиляди души ще се убедят, че добри пари могат да се изкарват не само от тарикатлъци, дребни кражби и рушвети, а и с труд. Този преход ще е труден, но полезен и дори здравословен. Щом твърдиш, че си качествен, ще успееш навсякъде. И няма да зависиш от началници и политици, а ще си изкарваш парите сам.

Румяна Бъчварова със сигурност иска да бъде запомнена като министър с отговорност към нацията. Затова не трябва да се заема с "промяна на лицето на държавността", каквото било МВР, а с разума и сърцето. Не е ясно дали кабинетът и парламентът ще я подкрепят, ако тръгне по този път, но обществото със сигурност ще застане до нея. Залогът е: защита на населението и намаляване на престъпността или тотален разпад. Оръжието и ще са двете РР - Радикализъм и Реформи. Всичко това вече се е случило на много места по света. Не е нужно да откриваме Америка и топлата вода. И още нещо: в модерните страни ръководствата на МВР работят с малки екипи от анализатори, а не с армия от съветници. 

Знам, че отстрани лесно се дава акъл, но тук става дума за факти и сравнения.

И прозрачност, прозрачност, прозрачност на дейностите, назначенията и разкритията на корупция. Докато бъде унищожен моделът #КОЙ. Ако Бъчварова не го направи, #КОЙ ще унищожи нея. И не само.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 13634 |10.03.2015 Какво общо има между отказа на прокуратурата да разследва Пеевски и създаването на нов орган срещу високата корупция под ръкводството на Цацаров? . 44| 18164 |09.03.2015 13-те урока на "послушния" Веселин Вучков . 28| 13586 |08.03.2015 Жените на 8 март: Искаме права и пари, не сме само за секс! . 25| 9806 |05.03.2015 Бъчварова сменя Вучков в сериала "Мъж и половина"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads