Реклама / Ads
12| 9507 |17.03.2023 ГЛАСЪТ

Гешев в жанра ”fauda”. Да каже за Къро, схемата сама ще се нареди

.
Източник: БГНЕС
Пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев предизвика много и различни реакции. Те не могат да бъдат точни, защото освен Гешев и още неколцина прокурори, други не са запознати с фактите и доказателствата, за които той говори и показа някои от тях.
 

Колко те са истински, ще свършат ли работа в съда, ако се стигне до съд и т.н.

По-важно е друго: Красимир Каменов-Къро – кой е той, каква е ролята му в много от скандалите и разкритията, които периодично стигат до публичното пространство.

За Каменов-Къро се говори от години. Слухове го свързват с поръчкови убийства, трафик на дрога и какво ли още не. Знае се, че е бил партньор с друга митична фигура - Христофорос Аманатидис Таки. Отново според слухове двамата са скарани и дори водят война за територии и влияние. Единият от ЮАР, а другият – от Дубай. Така ли е обаче?

 

Прокурори признават, че още през 2019 г. има внесени сигнали, според които Каменов е поръчал ликвидирането на бизнесмен, който отказал да се поддаде на натиска му и да изпълнява някакви негови искания.

 

Ето това трябва да освети Гешев. Без детайли, но да каже докъде са стигнали разследанията срещу Къро. Съществува ли негова мрежа в България, както се говори. По какъв начин той е заплаха за обществото.

 

Да каже също работят ли нашите служби и прокуратура с партньори по линия на трафика на дрога. В обсега ли е на американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА? А на други специални служби и институции от партньорски държави? Защото такава информация обикаля в различни кръгове, съпроводена с различни аргументи. Вярна ли е тя или… ДА?

 

Когато говорим за организирана престъпност трябва да сме наясно, какво включва дефинирането й. Още от времето на Конан Дойл знаем, че всяко едно умишлено престъпление е организирано, защото е предварително обмислено. Което включва изучаване на обекта на престъпление, целта и анализ на обстановката. Включва съучастници и помагачи, ръководител, планиране и осъществяване на замисъла, а накрая прикриване на следите. Много важна част е осигуряването (застраховане) на влиятелни лица в политическите среди, правоохранителните органи, прокуратурата и съда. Обвинението е особено важно, защото то отговаря за събирането на доказателства и за подготовката на обвинителни актове.

 

Организираната престъпност е много повече от тежката криминална престъпност като трафик на хора, наркотици, проституция, оръжие, рекет, отвличания, пране на пари и др. Тя отдавна е част от цели и интереси на политико-олигархични кръгове, оттам и връзката с властта – най-високите нейни етажи.

 

Ако Каменов-Къро е този, който описват слухове, разкази, митове, но и мнение на сериозни хора, значи че е обществено опасен човек. Българските граждани имат право да знаят дали това еи така или не е. А източник на подобна информация може да бъде прокуратурата и най-вече главният прокурор. Ако той внесе яснота и конкретика, без да издава следствени тайни, ще станат ясни и връзките на Къро с политически, олигархични групи, както и с хора от тайните служби.

 

Но най-важното: какво става с подадените сигнали, с предоставените доказателства за негови намерения спрямо други хора?

 

Тогава и другите споменати от Гешев имена от целия спектър на обществото, ще придобият някаква реалност. Засега те изглеждат като зле пришити към сюжет, който трябва да ни убеди, че главният прокурор е мишена, защото е най-големият борец срещу корупцията и мафията.

 

Кризисният ПР има свои правила. Досега изявите на Гешев са в жанра „fauda“.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 12892 |25.02.2023 Гешев се прави на Путин с обръщение към нацията. Не е ли крайно време да си ходи? . 22| 13771 |03.02.2023 По любов или на тайна мисия Гешев и Хамид се оказаха в Америка? Голямата тайна . 10| 11650 |25.01.2023 Сексът в „Буквите“, Слави и Гешев закопаха Черното влечуго: Кой попълва колекцията от долнопробни факти? . 24| 11557 |17.01.2023 По какво си приличат Гешев и Митрофанова и защо отговорът съдържа „идите на х.й“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads