Реклама / Ads
18| 13744 |30.12.2015 ГЛАСЪТ

Хубаво е да си министър, дявол да го вземе, г-н Горанов!

.
Иван Искров и министър Горанов са весели...
Финансовият министър Владислав Горанов не чака новогодишната баница с късмети. Не купува и талони за лотариите, на които е подписал лицензите. На него не му трябват късмети и милионни печалби, защото си има всичко.
 
Като депутат не му стигали парите и предизвикателствата, но като министър е удовлетворен. Призна го по Нова телевизия. Съвсем човешки. И сигурно е вярно, защото много му личи. За повечето хора чудеса стават само по Коледа. За избраните като г-н Горанов това е всекидневен процес. Защото много са слушкали.

Помните ли Големанов на Ст. Л. Костов? Та той имаше такъв монолог: "Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Власт... чест... слава! Министър Големанов! Най-високото стъпало, на върха, по-нагоре - небе!" Сменете Големанов с Горанов - пак се получава. Чудна работа - всеки път се получава...

 

И понеже няма да имаме достъп до министъра да го сурвакаме за здраве на Васильовден, сме му приготвили едни въпросчета за подобряване на настроението.

 

Например той твърди, че: "С Делян Пеевски се видяхме случайно през 2010 и оттогава постоянно ме питат за него. Познавам го, виждал съм се с него, но не поддържаме близки контакти. Гледайки работата ми, не мога да бъда обвинен в зависимост от него." Същото важало и за шефа на НАП Бойко Атанасов. "Зависимият финансов министър успя да събере милиард и 600 млн. приходи. В този смисъл това е атестатът за нашата зависимост с Бойко Атанасов и на коя страна сме – на добрата или лошата. И Бойко Атанасов, и аз работата, която сме определени да изпълняваме като функции, се справяме". Скромността е другото силно оръжие на министэр Горанов. Освен честността.

Третият закон на Чизхолм гласи:„Твърдения, изказани по един начин от вас, ще бъдат разбрани другояче от останалите.“ Не намекваме нищо за Горанов и Атанасов, нито за техните пословични трудолюбие и всеотдайност. Освен това какъв е тоя Чизхолм, някакъв си тълковател на Мърфи...

 

Затова искаме да попитаме уточняващо:

 

1. Какви теми и интереси свързват Горанов с Делян Пеевски, та народът все пита за тая дружба? Като гледаме обаче какви отрови пие тоя народ, как да го вземеш насериозно. Харесват се хората, обичат се, защо да не се вземат?

 

(Ръкопляскания и възгласи: Вечна дружба!)

 

2. Колко пъти е посещавал х-л "Берлин" в кв. Бояна в столицата? Ако не ги е броил и "много" ще свърши работа.

 

(Бурни скандирания: Молодец, молодец!)

 

3. Защо проверката за нелегално производство на цигари в "Булгартабак" е бутафорна и цяла година вече няма обявени резултати, а за техните конкуренти е небутафорна и направо адска?

Щото помагаме на своите е правилен отговор, но министърът може да го каже и със свои думи. Например: На вас кво ви влиза в работата! Верно, какво ни влиза? Макар, че ни влиза...

 

(Само ръкопляскания.)

 

4. А дали знае министърът за докладите на турското финансово министерство и служби за контрабандата на цигари на "Булгартабак" в Турция? Какво е предприел като министър, за да се разследват скандалните данни? Тук в последно време се развиха геополитически страсти откъм ДПС та Горанов трябва да е по-внимателен с отговора. Може например да отсече държавнически, че турците лъжат и клеветят бедния Делян. Така хем ще спечели червени точки по линия на патриотизма, хем и нещо друго ще спечели.  

 

(Викове: Пейтриът!)

 

5. Нормално/морално ли е производителят на най-контрабандираните цигари и финансовото министерство да правят обща рекламна кампания?

Тук отговорът е ясен: Не е морално, но е полезно.

 

(Смях в залата.)

 

6. Нормално/морално ли е финансовият министър на една държава да живее в луксозния комплекс на олигарх и да си хортуват всеки ден с него по комшийски? Това не ражда ли зависимости и конфликт на интереси?

Честно казано, това си е живо заяждане, но и на нас ни се иска да си пием ичкията с Домусчиев и в същото време да сме честни и трезви в оценките като Горанов. Завистници с поетични души сме ние, то се вижда...

 

(Скандирания: Горчиво!)

 

Горанов обясни по НТ също, че никога не се е виждал на живо с Цветан Василев. И допълни: "Нечестното в неговата позиция (на Василев) е, че той не е в България, за да защити тезите си. В КТБ е извършван грабеж и той няма моралното право да дава съвети. Единственият виновник за случилото се в КТБ са собствениците. Рано или късно обвиненията срещу тях ще влязат в съдебна фаза".

 

Колко хубаво е да си смел - право куме в очи: Не е в България да защити... и т.н. Тоест, крие се, серсеминът в Белград, трета легия стяга, а ние тук се спукваме от зор да спасяваме каквото е останало от банката му. Верно сигурно е много трудно. Ние, дето сме отстрани, не ги разбираме тия трудности.

 

Затова и питаме още:

 

1. Знае ли министърът каква е разликата между собственик и мениджмънт на една банка?

Щото Василев е собственик, а директорите, срещу които се ежи прокуратурата са мениджмънт. Ако обаче Горанов смята, че е прав, прокуратурата може и да се поправи, тя ги умее тези работи. Освен това той дава парите.

 

(Хихикане от квотата на съдиите)

 

2. Известно ли е на министър Горанов, че назначеният от подопечния му Фонд за гарантиране на влоговете синдик Кристи Маринова е супер топло близка с ловешкия адвокат Момчил Мондешки? Същият Мондешки, който "протече" по записите на разговорите между двете "каки" - съдиите Янева и Ченалова и който е човекът за поръчки на новия собственик на ФК "Левски" адв. Александър Ангелов, който пък е "дясната ръка" на Делян Пеевски. Нищо ли не знае г-н министъра?

Като се замисли човек, възможно е и да не знае. Като един честен и открит човек той ако знаеше, ехеее... Ама не е имало кой да му каже. Пък и е много зает с народното благополучие, та не му е до Маринова, Мондешки, Ангелов, Пеевски... Пардон, Пеевски е друга категория - свръхтежка.

 

(Бурни и продължителни аплодисменти)

 

3. Чувал ли е следното изказване на премиера Борисов: "Пламен Орешарски, Петър Чобанов и Иван Искров събориха КТБ"? Смята ли г-н министърът, че премиерът Борисов е лъжец и манипулатор, който набеждава невинни хора?

И като го е чувал какво? Тя и прокуратурата го чу много пъти, но не се самосезира. Българската прокуратура е силна по анонимни сигнали. За убийство на Пеевски, за подслушванията, за "Червеи", Костинброд и пр. Борисов нека си говори, това му е работата на българския премиер. Министрите имат други неща за вършене, както вече стана ясно.

 

(Тишина в залата.)

 

4. Знае ли за източването на банката чрез правни кантори в момента по схема срещу 3% на иск и колко досега са източени? 

Това вече е много професионално. Ако министърът се затруднява, да потърси помощ от приятел - ДАНС, Финансовото разузнаване, ГДБОП и пр. Ще излезе чист. Гаранция. Нищо, че Пеевски не командва ДАНС. Официално, де...

 

(Намигане)

 

5. Получавал ли е стимули като зам.-финансов министър с произход КТБ? Коварен въпрос, признаваме. Нали знаете какво казала майката на дъщерята, когато момичето станало вече съпруга: "На калъп да те хване, мале, няма да признаваш". В случая със стимулите важи същата майчина повеля.

 

(Аплодисменти и викове "Да живей!")

 

 Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 36312 |29.12.2012 Дяволски метаморфози . 77| 33551 |05.01.2012 Справедливост, по дяволите! . 40| 14726 |06.04.2011 Адвокат на дявола: Който съд вади, от съд умира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads