Реклама / Ads
14| 25448 |15.06.2017 ГЛАСЪТ

Мадам В да надува свирката по тв, казал Изкормвача на медии

.
Валерия Велева или Пеевски е това? Прави сте...
Понякога и едно заглавие на книга или филм, могат да обяснят цяло явление. „Те вървяха след войниците” е такова заглавие. Историята е за група проститутки, които по време на Втората световна война се влачат след военните части и си изкарват пари по класическия за професията начин. Свирка или задна прашка – по тарифата за военно време...
 
Изявите на Мадам В, известна още и като Валерия Велева, по бТВ в четвъртък, силно напомнят за това, как телесни упражнения и форми изместват мозъчната дейност. С една малка, но съществена разлика: жените от „бандата” на София Лорен във филма го правеха по принуда, а „Мадам В” по собствено желание.  Огромно желание.

 

Нейните журналистически „свирки” (преди години с надуване на свирка жените в Лондонския район Уайтчапъл са се надявали да се спасят от Джак Изкормвача) продължават да огласяват телевизиионните студия, неясно защо и по чие разпореждане. Звукът обаче не е зов за спасение, а за привличане на Изкормвача на българското медийно слово – Делян Пеевски. Увиванията й около модела #Кой са толкова натрапчиви и изкусни, колкото умението й да прави баници за определени хора във властта.

 

Толкова за „Мадам В”, която малко може, но упорито. Остава открит въпроса: Защо телевизиите се опитват да ни убедят, че проституцията е журналистически жанр? 

 

Ако ви се струва нетактично това сравнение, спомнете си патетичните писания на „мадам” за банкера Цветан Василев, когато бе силния човек, обявяването му за гений и модел на управление и писанията й, когато Василев вече е преследван от прокуратурата за фалираната КТБ.

 

Тези неща трябва да се припомнят периодично, за да не забравяме какво крият усмивките и „свирките” на различни претенденти за права върху истината.

 

Някои събития, умишлено заметени под черджето, илюстрират прекрасно зловонната среда, в която „Мадам В” и нейните ментори преиначават журналистиката и свободното слово.

 

През м. юли 2015 г. в-к „Преса” фалира. Фалитът бе обявен от издателя му Тошо Тошев. Велева е негова „дясна ръка” по това време. Причината е, че "Преса" е изпаднал в неплатежособност. Задълженията само към печатницата били над 600 000 лева извън датата на падежа. Има и около милион и половина евро задължения към фалиралата КТБ.

Вестникът излиза от януари 2012 г. Голяма част от екипа в "Преса" идва с Тошев от в. "Труд".

 

В началото на юли 2015 г. "Преса" и "Тема" бяха прехвърлени от "Обединени свободни медии" АД на "Интегрирани пътни системи" АД, свързана с бившият доверен човек на Цветан Василев, а понастоящем солташак на Делян Пеевски - Бисер Лазов.

 

Самата "Обединени свободни медии" е получавала индиректно пари от банката на Василев чрез дружеството "БГ Корпорейшън". Транзакциите са осъществени чрез пет договора за заем между ноември 2011 г. и февруари 2012 г. След удара на кръга #Кой срещу КТБ, "БГ корпорейшън" завежда дело по несъстоятелност срещу издателя за неплатен дълг от 2.5 млн.лв.

 

Акционер в досегашния издател на вестника е „ПТЦ Пресе”, регистрирано в Цуг, Швейцария с 3500 акции. Пълномощник на това дружество се явява главният редактор Тошко Николов Тошев. Той участва и със собствен дял от 1000 акции, а останалите 500 са на партньора му Валери Запрянов.

 

За повечето експерти случилото се е планиран фалит на дружествата, за да не се връщат кредитите и да се освободят от отговорност собствениците. Сиреч, да се излъже държавата. Не е доказано, защото не е извършвана проверка от съответните органи, също и от прокуратурата. Сигурно и след проверка няма да се докаже, защото е ясно кой и как ще проверява.

 

Дружеството "Интегрирани пътни системи" АД, зад което Лазов стои и което придобива акциите на "Обединени свободни медии", издаващо тогава "Преса", дължи около 100 милиона на КТБ. Дългът е прехвърлен в друга банка, но това не го прави по-малко дължим. Работа на прокуратурата и НАП е да установят какъв е произходът на парите, които са се наливали в губещия през целия си „живот” "Преса", както и какво е финансовото състояние на ИПС. Още повече, че ИПС е в процедура на несъстоятелност.  Това обаче не е направено. Вероятно това е причината в книгите си Тошо Тошев да не засяга тази тема. „Мадам” със сигурност е наясно с мотивите.

 

Циркът ще е пълен, когато един ден – съвсем скоро - лъсне и ролята на подставеното лице Даниел Рутц, германски гражданин, който живее в Швейцария и уж е съсобственик на "Преса". Засега този епизод от "славната" история на "Преса" е упорито прикриван - от Тошо Тошев, Пеевски и компания. Рутц е същото лице, което заедно с австриеца Карл Хабсбург и Христо Грозев участваха в театъра по закупуването на "24 часа" и "Труд" от германската компания ВАЦ. Оказа се, че тримата са били включени в сделката, за да се изпълни условието на германците от Есен за чуждестранно участие.

 

Всъщност вестниците бяха придобити от Огнян Донев и Любомир Павлов. След като българите и чужденците в тази "коалиция" се разделиха заради „несходство в характерите”, чужденците обявиха, че покупката е извършена с мръсни пари от далавери в Общинска банка. Което не учуди никого. След това Огнян Донев и Любомир Павлов също се разделиха, както се очакваше. Донев призна, че е допуснал голяма грешка като е позволил да бъде въвлечен в това начинание. Това му коства доста неприятности с някои институции...

 

На Даниел Рутц са изплатени 1 млн евро, за да се съгласи да играе ролята на собственик на "Преса" (договорът е наличен) и да прикрива истинския господар на Тошо Тошев и изданието му - Делян Пеевски.

 

Самият Лазов, по-известен като "Пеевската маша" и "булонката на Боби Сарафов", и до днес нарича пред приятели по чашка Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Венелина Гочева, Мартин Радославов и Славка Бозукова измекяри и мошеници, които „налапали” милиони без да върнат и стотинка. Лазов знае какво говори, защото лично е връчвал голяма част от пачките на „сериозните издатели”.

 

Има отрити въпроси, които все още очакват отговори. От прокуратурата и контролните финансови органи в държавата. Както е по закон.

 

- Например, откъде в-к „Преса” и издателят му са получавали месечно по 500 000 лв? В дълъг период от време.

 

- Вярно ли е, че Христо Грозев е получил 2 млн лева за да предаде Огнян Донев и Любомир Павлов? Чрез коя офшорка е станало това? Какъв е произходът на милионите?

 

- Умишлен ли е фалитът на в-к „Преса”?

 

- Съответства ли луксозният начин на живот на Тошо Тошев и Валерия Велева на официалните доходи? Покриват ли тези доходи придобитото имущество и имоти през последните 10 години, например?

 

Когато Велева раздава „истини” от телевизора, трябва да бъде питана за тези неща.

 

Иначе рискуваме някоя сутрин да обяви Пеевски за символ на свободата и демокрацията, като статуята в пристанището на Ню Йорк...

 

Дори отговорите само на тези въпроси стигат, за да лъсне задкулисието в част от т.нар. „свободни медии”.

 

Разбира се, усетят ли опасност, курвите от българския медиен Уайтчапъл ще надуят свирките, но не за да дойде полицията, а Джак Изкормвача – техният покровител. У нас нещата все са наобратно: всички знаят кой е Изкормвача, но никой не го търси и преследва. И той продължава да убива: държавата, институциите, гражданите...

 

Телевизиите със сигурност ще продължат да канят Мадам В и подобни, защото такава е повелята на баницополучателите във властта и Кой, но поне да слагат червена точка +18. Защото става дума за откровено порно. Скъпо и прескъпо порно.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15469 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8384 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8869 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24298 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads