Реклама / Ads
0| 11184 |15.03.2022 ГЛАСЪТ

Марина Овсянникова - ще разбуни ли тя заспалите съвести!

.
Марина Овсянникова. Запомнете това име. То ще идва дълго време в съня ви и ще кара съвестта ви да се бунтува. Които имат такава… Младата жена, редактор в руската телевизия Канал 1 прекъсна новинарската емисия и премина пред камерите с плакат: ”Спрете #войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат”.
 

Проява, която изстреля Овсяникова в орбитата на смелите, на тези, които не изповядват „философията“ „преклонена глава сабя не я сече“. А логично бе Марина да е с „преклонена глава“, защото само преди дни стана ясно, че за подобни прояви в Русия ще се дават от 3 до 15 години затвор.

 

Свикнали сме с примерите за героизъм на руски хора през Отечествената война. Такива са историите за Зоя Космодемянская, Александър Матросов, памфиловци на Волоколамското шосе, кап. Гастело и др. Всички те са добили известност чрез съветската пропаганда в онези години. Днес немалко руски историци и изследователи смятат, че част от тези подвизи са били раздути точно от пропагандата. На официалната пропаганда, която трябва да възпламенява патриотичните чувства у гражданите. Има много други невероятни прояви на себеотрицание, които са останали извън полезрението на властта в Кремъл. Някои от героите дори са обвинени в предателство, съдени и изпратени в лагери. Александър Солженицин, например; пилотът Михаил Девятаев и др.  

 

Съвсем различна е ситуацията за тези, които се обявяват против пропагандата, насочена към промиване на мозъци, изопачаване на истината, манипулиране на фактите. За съжаление историята на СССР, а в последно време и на сегашното управление в Кремъл, предоставя такива примери. Властва съчетанието на пропаганда с с насаждане на страх и брутални мерки срещу инакомислещите.

 

През 1967 година великият Мохамед Али отказва да замине за Виетнам, където САЩ водят война в подкрепа на Сайгонския режим. „Не желая да стрелям срещу тях. Просто ме вкарайте в затвора!“, - заявява световният шампион по бокс на комисията от Пентагона. Отнемат му всички титли и е осъден на пет години затвор.

Действието все пак се развива в страна, където демокрацията и свободата са на върха на ценностната система. Протести в цялата страна, а постепенно и в целия свят успяват да повлияят на американските власти и боксьора не влиза в затвора.

 

Марина Овсянникова няма да има такъв шанс. Тя вече е арестувана. Който се осмели в Русия да я защити рискува също да бъде задържан и съден. Режимът в Кремъл няма да се повлияе от акции в нейна защита в други страни. Показа го в случая с Алексей Навални, който въпреки подкрепата по света, продължава да е в колония със специален режим…

 

Марина е храбра млада жена, която ни даде урок как се отстояват човешките ценности и що е морал. Тя показа на Русия и на света как се прави. И да, тя е била наясно с последиците – животът й е в опасност, а ако оцелее я чакат несгоди и притеснения години наред. Но се опълчи, въпреки всичко. Оказа се по-силна от Путин и цялата камарила „наведени главици“ край него. И много над всички тролове и „воини“ от хибридната кремълска армия.

 

Службите ще опитат да я пречупят, да я принудят да се разкае и да подкрепи войната в Украйна. Няма да успеят. Защото Марина е надживяла страхът от инквизицията. Пред нея е примера на стотици и хиляди руски хора – творци, учени, медици, строители, архитекти, опълчвали се на диктаторските режими в Кремъл през годините.

 

Кога българската журналистика ще научи този урок? Съмнявам се, че скоро. Поне една немалка част от нея...

 

Марина Овсянникова. Запомнете това име! И се замислете.

 

Всяко време ражда свои символи. Марина вече е тъкъв.

 

Огнян Стефанов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 57794 |14.03.2022 Източник от Москва: Идват драматични събития в Кремъл, Путин пада или ликвидира недоволните . 0| 20269 |13.03.2022 Да избереш Путин, означава да се биеш за олио и да изоставиш бежанци в Русе! . 0| 19168 |10.03.2022 Един от ВСС да падне на Гешев в ръчичките по нечия поръчка, да чуем каква песен ще запее . 0| 26978 |09.03.2022 ТОЙ слугува на Кремъл, предаде нас и съюзниците, но обвинява други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads