Реклама / Ads
22| 16353 |05.10.2022 ГЛАСЪТ

Из мечтите на Копейкин: Медиите у нас - като “Первый канал” в Москва

.
Източник: ФрогНюз
Лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов спретна цирк в БТА като изгони журналисти на “Дневник” и заяви, че ще си тръгне, ако представители на “отходни канали на американското посолство” останат. Заяви го “при цялото си уважение към журналистите като личности” и заяви, че имало нужда от “един морал в общественото пространство”. При цялото ми (не)уважение към господин Костадинов - вие сте народен представител и сте длъжен да отговаряте на въпроси, а не да рисувате собствената си реалност и да градите “един морал”, но според собствените си представи.
 

Свободната журналистика никога не е била нещо, с което България може да се похвали. Редица мониторинги на медийната среда у нас показват, че имаме сериозен проблем и със собствеността, и със свободата на словото, и с оказването на политически натиск върху журналисти, автоцензура и прочее.

 

Но такова нещо не се е случвало и в “златните години” от управлението на Бойко Борисов, да си признаем честно. 

 

Хайде сега всички дружно да си представим какво щеше да се случи, ако “Възраждане” бяха първа политическа сила или ако държат мандат за съставяне на кабинет. Господин Копейкин вероятно щеше да тръгне към сбъдване на най-съкровената си мечта - медиите у нас да станат като “Первый канал” в Русия. 

 

Може след някой друг месец Костадинов и свитата му от “Възраждане” да предложат закон за чиста медийна свобода и съвсем “законно” да си разчистят пътя, както направи Путин преди време. Да съди всеки за “фалшиви новини”, уронване престижа на армията, защо не и на партия “Възраждане” в частност? 

 

Господин Копейкин, няма да стане. Разделете се с тоя мокър сън. При цялото ми уважение.

 

"Когато ние изпращаме покани до медиите, ние не изпращаме такива, финансирани отвън, от чужди фондации - като "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Медиапул" и други такива метастази. Доколкото разбирам, тук има и такива и ще помоля при цялото ми уважение към тях като личности просто да напуснат пресконференцията на "Възраждане", защото не желаем да бъдем отразявани от медии, които изкривяват общественото съзнание, финансирани отвън. Давали сме и ще продължаваме да даваме информации на чужди медии, защото не сме изолационисти. Но на такива, които се представят за български - не. Принципите и моралът не ни позволяват да общуваме с подобни жълто-кафяви отходни канали на американското посолство”, отсече Костадинов. 

 

Морално и принципно ли беше, господин Костадинов, когато пропагандирахте срещу ваксините за COVID-19, яхнахте обществените страхове и притеснения в името на електоралните дивиденти, но същевременно ваши собствени депутати се ваксинираха? Морално ли е да използвате прокуратурата, за да оказвате натиск върху журналисти, само защото са ви “хванали”? 

 

Морално и принципно ли е, господин Костадинов, битието ви на политически номад, обиколил сума националистически формации, само и само да се добере до кацата с мед? От чий морал и принципи се ръководихте точно тогава?

 

Морално и принципно ли беше изкривяването на истината за българските училища в Украйна, които продължават да работят, въпреки че вие съвсем “аргументирано” твърдите, че те са затворили врати, а България не е реагирала?

 

Морално и принципно ли е да оправдавате присвояването на територии на друга държава с обвинения в двойни стандарти по въпроса с Косово? 

 

Съвсем уважително питам само. 

“Ако се отнеме свободата на словото, тогава неми и мълчаливи може да бъдем водени като овце на заколение” - Джордж Вашингтон, първият американски президент. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4907 |07.09.2022 Превърнаха ада в залетите села в политическо реалити шоу, медиите щастливи . 0| 15819 |25.08.2022 Министри на Борисов използваха мъртвите полицаи за политическа пропаганда. А медиите? . 68| 24795 |06.05.2021 Борисов и медиите му доказаха, че ужасните разкрития за него, са верни . 13| 12238 |20.04.2021 112-то място по свобода на медиите е успех – истинското е след 140-то

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads