Реклама / Ads
103| 13183 |20.01.2021 ГЛАСЪТ

Науката за Навални и Путин. Търси се Бойко

.
Путин - Навални
Ще правим каквото си искаме. Слоганът на тази управленска философия се изрази в ареста на Алексей Навални на московското летище „Шереметиево“. Задържан бе човек, който преживя кома, бе на границата между живота и смъртта. Стотици полицаи и спецчасти бяха изпратени да приберат опонент на Кремъл.
 

Ако е заради демонстрация на мускули е смешно и повече тъжно. Цялата репресивна държавна машина срещу един човек…

 

Чуха се много коментари. Да чуем обаче науката по въпроса.

Има психологически модел известен като „триъгълник на Карпман“. В него хората са разпределени в три роли:


Жертва.

Преследвач

Спасител.






В ситуацията Кремъл бе Преследвачът, който преследва жертвата Навални, а част от руското общество и много страни по света влязоха в ролята на спасител. Получи се естествено. "Докато народът помни, че сме били преследвани от властта, той ще ни защитава и ще бъде на наша страна". Думите са на Троцки, който е считан за по-голям ум дори от Ленин, което го превръща в Жертва, завършила с фатален край...

 

Хората от детска възраст научават от приказките, че добрият млад юнак първо е преследван от Злото, което е адски силно, но когато усети подкрепата на хората, той се превръща в герой, побеждавайки лошия/те. Този сюжет от древността до днес се разиграва в книги, пиеси, кино, картини и пр.

 

Най-важният момент е когато Жертвата се превръща в Спасител. Това е квинтесенцията в теорията на Карпман.

 

Психологът Клод Щайнер допълва: Жертвата много често не е съвсем безпомощна, както изглежда или се чувства. Спасителят също не помага кой знае колко, а Преследвачът не е особено убедителен.

 

Затова в един момент възикват обстоятелства, от които Жертвата се възползва и се превръща в Спасител и дори в Преследвач. Така е устроен животът. Изключение не са направили дори най-жестоките и силни управници.






Президентът Владимир Путин е разпоредил какво да се случи с Навални. Прокуратурата и правоохранителните органи се втурнали да изпълнят - могъщи, с удобни закони. Хората наблюдават саморазправата с един 70-килограмов мъж, пък бил той и критик на властта – съчувстват и симпатизират. Не го изразяват публично, но са наясно какво става.

 

В този момент Навални, тоест негови колеги, публикуват кадри и видео за дворец на брега на Черно море за около 1 милиард долара и доказват, че се ползва от Путин, но това е скривано от обществото. Това е моментът, в който Жертвата прави важна крачка към ролята на Спасител. Неотдавна Путин преправи Конституцията по начин, който го прави пожизнено недосегаем за закона. Но утре друг ще се разпорежда със същата власт и на свой ред ще промени две изречения от Основния закон. Жална му майка на Путин тогава... Руският народ както умее да прославя, със същата сила може да отмъщава.

 

За позицията на българкия премиер Борисов по казуса с Навални науката още не се е произнесла. Когато го направи, в дефиницията със сигурност ще присъстват думи и словосъчетания като лицемерие, фалш, слугинаж и таковам с 200.






А моделът „дворец на Путин“ тук вече е реализиран като „дворец на Доган“, „Борисов и чекмеджето и Мата Хари“. В момента Борисов е Преследвача, който с овча кожа на главата, се опитва да мине за Жертва и Спасител едновременно. Номерът се изтърка.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 20027 |19.01.2021 Тя не иска, но се налага. Изневерите на Фандъкова . 52| 19964 |18.01.2021 Успехите на Борисов - голямо плюскане и лъжи. Фактите . 43| 20780 |15.01.2021 Боцни ме тук, и тук, и тук... Или Ковид аутодафе . 26| 13823 |15.01.2021 Пълненето на дупки като човешка потребност. Честит ден на дупките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads