Реклама / Ads
22| 12150 |20.02.2022 ГЛАСЪТ

Неваляшки се клатят от екрана и ръсят опорки, ухилени до уши

.
Неваляшка
Политизираният магистрат е корумпиран магистрат, - заяви проф. Георги Близнашки в студиото на „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. Дори не осъзнава колко е прав. Иван Гешев пък бил висока класа. ГЕРБ били в корупцията, но не повече от предишните. „Радевата революция“ била опит за смяна на политическия елит, а Барселонагейт е дъвка. Сегашното управление, разбира се, е пред провал.
 

И усмивката му, като полумесец плъзнала от едното ухо до другото. Сякаш е получил скъп подарък. А може и да е, кой знае…

 

Лупингите на Близнашки не изненадват. Може да е стил, начин на живот или роля. Може да е искрен, може да не е. Хората разбират.

 

Има едни кукли, викат им неваляшки. Кръгли, цветни и с метална тежест вътре в тях, за да се изправят от всяко легнало положение. Постигат устойчиво равновесие по този хитър начин. В Русия тези играчки са известни като ванька-встанька, в други страни като роли-поли или окиагари-кобоси. Бутнеш ги – изправят се. Невеляшката - алтернатива на хамелеона, както находчиво бе отбелязъл Михаил Жванецки.

 

В българската политика неваляшки колкото искате. Близнашки и подобните нему са в ложата на този театър. Висшата лига на неваляшките, както се казва. Те издават весел звук. Весел, защото някога олицетворяваше безгрижните детство и живот в СССР, а днес – възпяване на Главния. Политически неваляшки – артикул за продан или купуване.

 

Човекът-невеляшка може да се върти, накланя и да издава нежно звънене в различни ситуации и среда. Ако е в редиците на неваляшките в червено – да живее Бузлуджа и депутатското кюфте. Когато изпадне от там, с въртеливи движения и поклони се присламчва към армията от „калинки“-неваляшки на управляващите. Дори отърква кръглостта си в кацата с власт.

 

Когато поредното клатушкане в тази роля приключи, нашата неваляшка се появява не къде да е, а в редиците на кукловодите. Ухилена топка пластмаса, с тежест на дъното. Дърпащите конците харесват неваляшки и знаят как да ги клатят. Напред-назад, наляво-надясно...

 

Неваляшката живее добре. Защото спазва съвета на Козма Прутков: Най-простият способ да прикриеш, че куцаш с единия крак, е да започнеш да куцаш и с другия. Ще заприличаш на морски вълк, който крачи по палубата в бурно море.

 

Невеляшка – морски вълк…

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 28614 |22.11.2021 Погребални агенти ни облъчват от екрана . 37| 10206 |01.11.2021 Ауу, от глад умирам, ауу, - вие зомби-кандидатът за власт от екрана . 84| 19944 |22.01.2020 Хибридна частушка ”Русия ще схруска САЩ на закуска”, се лее от екрана . 15| 14086 |23.07.2018 За кого клатят държавата: клатят я за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads