Реклама / Ads
16| 11257 |09.01.2020 ГЛАСЪТ

Няколко питания за филмовата продукция „превземането на Перник“

.
Източник: БГНЕС
В стил „американски екшън“, сниман в Бояна, Иван Гешев започна новата година като главен прокурор. Обвинители, следователи, КПКОНПИ, ДАНС и МВР се разшетаха в Перник, удряйки звънци и хлопатари, сякаш са част от кукерския карнавал, който тази година отпада по водно-епидемиологични причини...
 

Туриха белезници на управителя на ВиК – Перник Иван Витанов. После задържаха и Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник и лидер на женското движение в ГЕРБ. Разпитват също екологичния министър Нено Димов... Щяло да има още от същото, подхвърлят "на ухо" от обвинението към медиите.

 

Естествено е желанието на Иван Гешев да стартира с гръм и трясък, та да се види кой вече командва парада. Водният режив в Перник е подходяща сцена. Видя се и се чу. Не са ясни обаче някои простички неща.

 

Преди двайсетина дена в Италия прокуратурата проведе мащабна акция. Без много шум бяха задържани 334 души, участници или свързани с калабрийската мафия Ндрангета. Сред арестуваните са бивши депутати, кметове, ченгета и шеф на общинска полиция, прокурори и съдии, бизнесмени, общински съветници и др. Много ясно бе заявено, че става дума за акция срещу мафията и свързани с нея хора.

 

Очевидно е желанието на Гешев да е българския Джовани Фалконе и да бъде възприеман като такъв, но нещо хич не се връзва.

 

В Перник са изпратени ударни групи, самият той е „на терен“, правят се многозначителни изявления, за да се поддържа напрежението. Всъщност се случва нещо, което трябваше да се направи много отдавна.

 

Освен това двамата задържани и министъра със сигурност не са корави престъпници и щяха да отидат доброволно в следствието или прокуратурата да бъдат разпитани. Доброволно щяха да предоставят и нужните за разследването документи. Защо се прави цялата тази дандания?

 

Ето някои предположения:

 

- Защото това е акция срещу мафията и свързани с мафията лица?

 

- Защото Иван Витанов, Ирена Соколова и Нено Димов са щели да се укрият или да избягат с фалшиви паспорти, перуки и залепени мустаци в Дубай, ЮАР или Хондурас?

Защото акцията е ПР, чрез който да се покаже на населението и ЕС (специално на главния европрокурор Лаура Кьовеши), че Гешев пипа здраво?

 

- Защото властта и прокуратурата трябва да „излъчат“ нужните жертви за отстрелване, за да се отвлече вниманието от главните виновници за кризата в Перник и задаващите се проблеми на други места?

 

- Защото Гешев иска да покаже на някой/някои, че ако иска, ще "гостува" и на тях?

 

- Защото трябва с този шум да се прикрият следите на онези 500 млн лева отпуснати от МС на Държавната консолидационна компания, които министър Емил Караниколов, считан за близък на Пеевски, трябва да употреби за ремонт на язовири?

 

Клише "хляб и зрелища" тук все още се използва, за да се избегнат неудобните въпроси.

 

Но те, въпросите, все по-отчетливо си пробиват път в публичното пространство. Защото съмненията, че някои любимци на властта – министър, зам.-министър, бизнесмени и др. остават недосегаеми, въпреки очевидното им съпричастие към проблема с яз. „Студена“ и изчезналите яко дим води, остават. Често когато прокуратурата се задейства демонстративно, парата отива предимно за свирката. Зад шума обикновено се разчистват сметки, отстраняват се неудобни, прави се зралище за обществото или се измества фокуса от една тема към друга.

 

Трябва нещо много повече да се направи, за да мръдне доверието в прокуратурата от точката на замръзване нагоре. Най-вече да не се действа избирателно.

 

Досега от филмовата продукция на прокуратурата по темите корупцията и лошо управление няма нито един осъден. И се получава следното: искаме Фалконе, но получавме Вишински; искаме Холивуд, но получаваме Боливуд... Засега е сигурно само, че усилията отиват да се прилагат мафиотски практики и посткомунистическия модел "Чайка". И това убива държавата и нацията.

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 19894 |25.07.2019 Няколко реда за протеста „срещу“ и „за“ Иван Гешев - сверяване на фактите . 82| 17237 |14.02.2015 Няколко аргумента в помощ на Влюбения в Лазаров и Писанчев . 140| 24428 |16.07.2013 Защо Едвин Сугарев трябва да живее – няколко аргумента . 19| 7816 |30.06.2008 Диема с няколко идеи по- добра от БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads