Реклама / Ads
50| 24810 |12.01.2021 ГЛАСЪТ

Открадват им 8 милиарда за 20 дни, а те се усмихват мило с беззъбите си уста

.
Легендарният илюзионист Хари Худини бил известен с това, че в каквато каса или банков сейф да го заключели, успявал да се измъкне. Веднъж само бил пред провал, защото не разбрал, че банковия трезор, в който го вкарали, не бил въобще заключен… И като стана дума за сейфове и пари, нека споделя, че напоследък една история не ми дава мира.

За двайсетина дни през декември 2020 българското правителство похарчило около 8 млрд лева. Абсолютен рекорд! Но нямало пари за медицински и спасителен вертолет и затова щяла да се преоборудва някоя военна машина. Това е такава голяма глупост, че не заслужава коментар въобще.

 

Няма пари за вертолет, но пък има за премии и наеми на членовете на ЦИК - над половин милион. Въобще на кой новодошъл в София да работи държавата му поема целия масраф? И колко независими ог властта са тези от ЦИК?

 

Нещо друго обаче е много по-страшно: бездушието, незаинтересоваността, апатията и безразличието. Плюс примирението с мизерното съществуване, не само материално.


Пътувах през последните месеци в ловешки, троянски, плевенски и пловдивски села. Срещнах различни хора, разговаряхме на улицата, в някое магазинче, пред кафенето или кръчмата - местата на селския форум. Шокът те връхлита още при гледката на развалените и липсващи зъби у повече от 80% от събеседниците. Ужасно. Повечето се оплакват от безпаричието и липсата на медицински грижи. Купуват хляб, салам и кисело мляко. Пенсиите не стигат доникъде, чакат младите да пратят някой лев - от градищата или от чужбина. Така оцеляват. Разрухата е тотална. И тогава идва ред за втория шок. Прегърбени и болнави възрастни фъфлят убедено: Бойко ще ни оправи. Той ни дава по 50 лева… Стряскащо е, повярвайте. Надяват се на този, който ги е оставил на произвола. Не стокхолмски - български синдром е.

 

Не е реално всички да са смели и борбени, да защитават правата и нуждите си. Но тази овча реакция е поразяваща.

 

Пенсионерите са малко над 2 млн души. Ако изхарчените за три седмици 8 милиарда бяха насочени към тях, всеки щеше да получи по 4000 лв накуп за годината или по 333 лева всеки месец. А не мизерните 50. Защо не мислите бе, хора?!

 

Не е популизъм. Според икономисти, ако се намалят кражбите от европрограми и обществени поръчки с 40 на сто, пенсии и заплати ще скочат 2-3 пъти.


Откъде ли?

 

- От онези 500 млн лева, отпуснати за ремонт на язовири, които никой не знае къде отидоха. Няма прозрачност, няма отчет.

- От 3-те милиарда, които погълна естравагантното решение на Борисов да плащаме сами тръбопровода на т.нар. Балкански поток, който си е Турски поток. Нищо не печелим, лъжат ни.

- 3,5 милиарда се отпуснаха за мантинели и маркировка, сякаш ще ги произвежда фирмата „Сваровски“… Отново всичко тъне в мъгла.

- Новосъздадената Държавна петролна компания погълна над 1 милиард и трябваше до декември 2020 г. да са готови около 100 бензиностанции, но такива няма. 

- За държавния ВиК холдинг държавата наля 1 милиард. За какво? Къде отидоха парите? Защо няма прозрачност и отчетност?

 

Списъкът е дълъг и тъжен. Но беззъби, болнави и обрулени от живота хорица се надяват на Борисов. Припознават го като новият бай Тошо, хитреца от Правец.

 

В същото време научаваме, че бивш румънски премиер е съден за подкуп от 800 000. Тук от лятото из мрежата дефилират снимките на Бойковото чекмедже с 1 милион евро и златни кюлчета в него, но ни прокуратура, ни ДАНС понечват да разровят тази тиня. Защото нали, може и тези пари, дори да са внесени от мистериозната Мата Хари, да са подкуп или изпрани от някоя престъпна сделка. Но прокуртурата ни се подиграва с някакви безумни обяснения.Както бе казал предишният генпрокурор на Русия Юри Чайка: Трябва да се внимава много с разследването, за да не стигнем до свои.

 

И понеже у нас е ясно, че всеки път ще се стига "до свои", Гешев и подчинените му предпочитат да се държат с нас като с последните утайки, давайки ни напълно неадекватни обяснения за случая "Мата Хари и чекмеджето".


Уилям Бъроуз е казал: "Историята на тази планета е история на идиотизма, в която няколко дебили са се откроили на общия фон като гении и водачи".

 

Затова не вярвам, че можем да живеем както искаме, а не както и колкото ни позволят няколкото дебили на върха. Хора, на които им открадват 8 милиарда пред очите, а те смучат залъците, защото нямат зъби и се радват на петдесетачка вместо да си получат изработеното, не заслужават друго. Съжалявам.

 

А може би трябва да гласуваме масово, за да помогнем на себе си, и на тях. Не че ще оценят, но скотски живот никой не заслужава. Вече и в това не съм много сигурен...

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 14320 |21.07.2020 Кой ще харчи/гепи 29-те милиарда от ЕС, това е въпросът . 50| 26490 |02.03.2019 Подп. Путин трябва да ни козирува за „Турски поток“, а не да иска 3 милиарда . 20| 12163 |04.03.2015 Винету, жабата и 16-те милиарда . 258| 22155 |21.02.2015 16-те милиарда заем са нахална измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads