Реклама / Ads

59| 29477 |05.12.2015 ГЛАСЪТ

ПОЗОР! Тунелът край Кресна 14 пъти по-скъп от шампиона Лердал

.
Лердалския тунел в Норвегия
250 млн лева ще ни струва тунелът в Кресненското дефиле, който е част от магистрала "Струма". "Нека не се драматизира с цената за изграждането на най-дългия тунел в България". Това призовава министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова за пореден път. Съоръжението, което е с дължина два километра щяло да струва около 250 млн. лева.
Лиляна Павлова видимо се дразни, когато я питат това ли е най-скъпият тунел, правен някога в България. И назидателно уточнява, че в цитираната сума влиза допроектирането на новата отсечка от магистралата, изграждането на 3 километра от нея и тунелът "Железница". Регионалният министър посочи още, че това е максималната цена, като при търга е възможно да падне. Но е възможно и да се качи с дежурните аргументи за сложност, трудни условия и пр.

 

Логично е да се запитаме, как се правят и колко струват тунелите по света. Най-дългият и труден за строителство тунел в света е Лердалския в Норвегия - цели 24,5 км. Той свързва градовете Лердал и Еурлани и е част от магистралата Е 16 от Осло за Берген. По официални данни уникалното съоръжение е струвало 120 млн евро. Тунелът е открит през 2000 година от норвежкия крал Харалд Пети.

 

Сметката е проста:

 

Лердалски тунел, Норвегия: 24,5 км - 120 млн евро   -   1 км. = 4 898 млн евро.

 

Кресненско дефиле, България:  2 км - 125 млн евро.   -   1 км = 67,5 млн евро.

 

Близо 14 пъти по-скъпо от тунела в Норвегия.

Планинският район, където е пробиван Лердалския тунел достига височина 1600 м, в района има падащи камъни, свлачища и места, които са укрепвани с хиляди тонове бетон. Северният климат създава допълнителни трудности с огромен депит на подпочвени води при топенето на снеговете. За тях са изкопани и облицовани специални водохващания.

Самият тунел е известен с високата си степен на безопасност. В него има 15 разширения/обръщала за автомобилите, оборудвани са специални аварийни станции на всеки 250 метра, както и отбивки за почивка. За първи път в света там е инсталирана ултрамодерна система освен за вентилиране, но и за изчистване на въздуха от автомобилните газове. Пътни дизайнери са реализирали проект с цветове и осветление, които поддържат добро настроение у пътуващите.

Тук някъде едни 250 млн ще се отчетат с тунел...

 

Нашите управляващи ще контрират, че не те, а инфлацията през тези 14 години диктува космическите цени у нас. Само че по данни на Централната банка на Норвегия през последните 15 години инфлацията в страната е средно 2,4%.

 

Освен това средната заплата в страната е 4730 евро, а в сектора "Пътно строителство" - 6100 евро. У нас тя е около 400 евро.

 

Така че Норвегия има най-дългия и труден тунел в света, а ние ще сътворим най-скъпия.

 

Най-дългия тунел в Азия е японския Чжунаншан - 18 километра. Открит е през 2007 г. Строителството му е струвало 144 млн долара или 8 млн долара на километър. Наричат го произведение на архитектурното и дизайнерското изкуство. В него има включително "прозорци" за психологическо успокояване, през които се виждат дървета и облаци. Хиляди туристи минават през него само за да се любуват на уникалното съоръжение.

Японският шампион грее като картина

 

Един приятел твърди, че е готов да се обзаложи, че ще познае на 99,3% кои фирми или консорциум от фирми ще лапнат милионите за строителството на тунела в Кресненското дефиле. Няма кой да му се върже обаче, защото всички знаят. Павлова и Борисов също, дори на 100 процента. Знаят и разпредлението на милионите по хранителната верига

 

Матей Миткалов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 15810 |22.10.2015 Тангентата "Пеевски" край София по "Пътя на смъртта" и "дорога на Якутск" . 21| 11003 |09.10.2015 Местан не стана ага покрай Василев, остана си ефенди . 58| 10600 |22.12.2014 Позор! 7 посланика зоват за реформи в съдебната система, ние мълчим . 42| 16333 |07.05.2014 JB Press: Украйна е сцена на война между Русия и САЩ
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ