Реклама / Ads
7| 29454 |28.02.2017 ГЛАСЪТ

„Протестът” в „Пирогов” не е това, което ни пробутват

.
Нещо става в „Пирогов”... Този израз се повтаря от години всеки път, когато нещо ново почне да се случва в уникалното болнично заведение. Шефът на Детската клиника по травматология д-р Кацаров подал молба за напускане. С него и още 6 специализанти.
 
Точно така, специализанти, а не специалисти - това трябва да е ясно. Причината: Кацаров не е съгласен с начина, по който щял да се извърши ремонтът на клиниката. Не искам да обидя специализантите, но ми се струва, че тяхната реакция повече напомня действията на симпатизанти. Пред тв камера един от тях заяви, че след ремонта клиниката нямало да може да работи както трябва. Велика глупост, но все пак човекът е специализант по травматология и ортопедия, а не по ремонтни дейности... Само че тогава възниква въпросът: като не е специалист по ремонти, защо се изказва въобще? Нейсе.

 

Д-р Кацаров е безспорно име, специалист с авторитет. Двайсет-трийсет родители дори организираха подкрепа за неговата оставка. Срещу кого обаче? Ако е срещу ремонта – той е планиран още преди време и самият Кацаров е гласувал за него. 30 години в клиниката не е правен ремонт. Идва обаче ново ръководство в лицето на проф. Асен Балтов и Кацаров се вдига на бунт. На следващия ден. Добре де, но нали ремонтът е решен отдавна, не е идея на Балтов? Тогава сигурно протестът е срещу проф. Балтов – също известен и уважаван ортопед и травматолог. Доста известен, бих казал.

 

Националните телевизии не пропуснаха възможността да раздухат темата. Изборни простотии, убити деца, оставка в "Пирогов" - кеф! Рейтинг да се вдига. И уж всички били загрижени за децата и въобще за пациентите. Лъжа. Засега д-р Кацаров получава неограничено телевизионно време, репортажите от подкрепата на десетината родители също, но и това е до време. Защото е балон пълен с хелий.

 

Кацаров признава, че не е против ремонта и дори е готов лично да извърши козметичен такъв и да го плати със събрани пари от... родителите. Няма да коментирам убедеността на специалиста, че е добър бояджия, но убедеността му, че има право да събира пари от родителите, е смущаваща. Да не би вече да е събирал и знае трикове за заобикаляне на закона? Интересно... Освен това се получава нещо странно: всички защитават Кацаров като ортопед и травматолог, а той хвърля оставка заради строителни дейности.

 

Дали пък няма други причини за недоволството на д-р Кацаров?


Негови колеги споделят, че е част от кръг, който е засегнат от промените в ръководството. Този кръг губи позициите, които смята, че му се полагат. Дори по политически причини. Защото ако д-р Кацаров е такъв борец за правдата би трябвало преди това да настоява за ревизия на начиините, по които са разпределяни финансите през последните години в "Пирогов". Да настоява да се извадят разликите във възнагражденията на персонала – от професорите до санитарите? И къде в тази схема е кръгът на привилегированите? Да се извадят също цените на операциите и лечението на деца от Фонда за лечение в чужбина, които не са одобрени и са минали през „Пирогов”? Също и списък на криминално проявени и подсъдими лица, които са намерили „подкрепа” чрез експертизи, подписани от медици. Това да поиска д-р Кацаров, а да се вдига врява за начина, по който ще се прави един наложителен ремонт, е липса на оценка за приоритетите не само в дадения момент, а въобще за професията.

 

Глупаво е цялото общество да бъде занимавано с тема като тази за ремонта на детската ортопедия на една болница, пък била тя и „Пирогов”. Естествено, че трябва да се ремонтира. А как да стане това – разберете се, питайте и специалистите по ремонти. Но не хвърляйте оставки заради два-три месеца дискомфорт в името на много по-добри условия след това. И не прокарвайте личните си амбиции и проблеми през благодарностите на пациентите. Цинично е.

 

Много по-важно е дали ще се възобнови френско-българския проект за извършване на трансплантации на деца в „Пирогов”, например. Дали ще има също така нова апаратура в клиниките.

 

Ремонтът е битовизъм, но нужен битовизъм.

 

Синът ми е бил пациент в клиниката на д-р Кацаров. Аз съм бил пациент на проф. Балтов. Интересува ме те да работят пълноценно, да са полезни за болните и болницата. Крамолите за бояджийски стълби, кофи, стаи и пр. не ме интересуват.

 

Родители твърдят, че подкрепят професионализма на Кацаров. Излиза обаче, че подкрепят нещо, което никой не оспорва! Оспорва се начинът, по който да се извърши този ремонт. Това е. Кой и защо по презумпция подлага на съмнение качествата на проф. Балтов? Защото така е казал един негов колега? Това е неприемливо, грубо, невярно и грозно.

 

Пациентите в случая реагират прибързано и емоционално. Били благодарни... ОК. Но какво би станало ако благодарните пациенти на д-р Балтов организират контрадействия?

 

Толкова е нелепо. Не се прави така. Не е цивилизовано. Ако Кацаров има други мотиви, освен бояджийските – да ги каже открито. Непочтено е да пробутва съмнения в публичното пространство, че ставало дума да се усвоят средства. След думата усвоят – многозначително намигване. Може би Кацаров има предвид какво се е правило досега. И защо е мълчал? Затова наглед справедлива реакция заприличва на интрига. Знае ли д-р Кацаров, че негови колеги смятат, че се е договорил с една политическа сила да предизвика скандал сега, а след изборите за благодарност ще бъде назначен за директор на „Пирогов”? Така се говори. Дали на някой няма да му хрумне отсега да протестира срещу подобна възможност? 

 

Проф. Балтов е директор от един ден. Не е възможно за това време да се пръкне толкова нерешим проблем, който да оправдава масовки, оставки, обвинения и пр. Пациентите очакват съвсем друго от медиците – внимание и професионализъм. И добри условия в болниците. Балтов е прекарал в операционната толкова часове, дни и месеци, че от "Гинес" ако знаеха, отдавна щяха да изпратят екип в София. Нека видим какво ще направи, каква е визията му за реформи в „Пирогов” - срокове, очаквани резултати. Пък тогава да съдим.

 

За ремонтите в „Пирогов” – сбъднати и несбъднати – се говори и пише от десетилетия. Болницата е известна с прекрасния и всеотдаен персонал, чиято слава е надскочила интригите и задкулисните скандали.

 

Всички искаме реформи. В това число и в болниците. Няма обаче как да станат, ако за всеки ремонт се вдига пушилка. Да, пушилка е и д-р Кацаров го знае. Това е най-тъжното. Освен това детски ортопеди и травматолози няма само в „Пирогов”, както твърди той в своето писмо до някои медии. Това е спекулация.

 

И колеги от медиите, не наричайте десет-петнайсет човека пред „Пирогов” протест, бунт и какво ли още не. Не внушавайте също, че някой се опитва да закрие Клиниката по детска травматология в "Пирогов". Това просто не е вярно. Както не са верни квалификациите в писмото на д-р Кацаров не само за Балтов, но и за доказани професионалисти в операционната. Такива обидни и брутални неща може да напише само човек с големи комплекси или покосен от нарцисизъм. Или и двете. Плюс политически екстремизъм. Жалко.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5193 |10.12.2023 Махмурлук: Има дни, в които човек не трябва да се показва и да празнува руска победа . 11| 6409 |09.12.2023 Не, недей да ми припомняш, не, недей да ме досокваш... Рашидов разлюби Борисов . 79| 8786 |07.12.2023 Има ли поне едно нещо в България, което да е наред? Поне едно . 8| 6256 |05.12.2023 Българското доброволчество: Смели сърца, дъно, кючек и шербетени репортажи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads