Реклама / Ads
36| 11004 |20.08.2009 ГЛАСЪТ

Станишев откъм грешната страна на вълшебната пръчица

.
Магьосникът и неговият наставник Илюстрация: Стоян Стоянов
Руските енергийни проекти като кривото огледало на българските национални интереси. Тревога! - Ако се счупи огледалото, в какво ще се оглеждат Станишев и Първанов?
 

Пламен Асенов


Бившият премиер Сергей Станишев трябва да бъде оставен да говори!
Колкото повече говори той, толкова повече глупости ръси и толкова повече хората в България добиват увереност, че с вота си неотдавна правилно го изритаха от властта. И все по-добре разбират какво трябва да изискват непременно да бъде свършено от новата власт.

Обявеният от Станишев

“лов на вещици”

 изглежда като класически пример. Когато даден комунист се докосне до властта, той си пази здраво паничката. А щом някой дори леко я дръпне, следва вой до небесата за политическа репресия, въпреки че преди това самият комунист не просто е репресирал, а съзнателно е унищожавал народа си, икономиката му, психиката му.....Една от най-характерните особености на тази порода е, че се сеща за демократичните принципи и правила само когато те са в негова изгода.

Но този път Станишев затъна. Макар отвън на пръв поглед да го докарва като добрия магьосник Хари Потър, в България вече мнозина виждат, че той е застанал откъм грешната страна на вълшебната пръчица.
Импулсивно или не, но доста точно, бат` Бойко вчера отряза, че бившият премиер сам създаде публичния образ на хората от собственото си правителство.

 “Вещиците на Станишев”,

 както вероятно ще останат те в българския медиен фолклор, са се скъсали “да лапкат” – каза Борисов.

Е, че се скъсаха да лапкат не е новина. Не е новина дори размера на лапкането, колкото и потресаваща да изглежда според средностатистическия българин информацията за годишна заплата от над 100 хиляди лева, получена от някакъв си Сульо, който при това май и никого не е обслужил информационно срещу тези пари.

Новина по тази тема ще има едва когато вещиците бъдат осъдени. И то осъдени не защото са вещици, а заради всяко отделно зло, което са сътворили. Дали и кога ще стане това – ще видим. Част от магистратите - не без основание - са подозирани за сериозни участници в досегашния вещерски кръг, така че епичната им битка срещу злото, “разпоредена” от премиера Борисов, ще бъде един от малкото опити в света изобщо да бъде опровергана евангелската мъдрост, че

Сатана не може да се раздели против себе си

Така или иначе обаче, покрай историята с лова на вещиците има опасност да се създаде погрешно впечатление за смисъла, заложен в думите и действията на бившия премиер. Има опасност част от редовите комунисти например да ги възприемат като реализация, макар позакъсняла, на прочутата партийна политика, състояща се от “грижа за човека”, в техния случай – на нашите хора. Част от останалите редови граждани пък, като видят острата реакция на сегашния премиер, могат да си помислят, че Станишев е допуснал грешка, подхващайки тази тема, защото с приказките си за лов на вещици всъщност ожесточава самия лов на вещици.

В действителност обаче ще сгрешат и едните и другите редови. Защото на Сергей Станишев му пука за неговите хора и за проявите на връхлитащата вселенска несправедливост под формата на Бойко Борисов точно толкова, колкото му пука за популацията от щъркели в село Наше село. Неговите приказки за лов на вещици са само димка, балон, призван да отклони общественото внимание от единствената тема, която наистина го интересува – защитата на агресивните руски интереси в България и в Европейския съюз, чрез реализация на тъй наречените “големи енергийни проекти”.

От парламентарните избори насам руските медии говорят само и единствено по тази тема. От парламентарните избори насам президентът Георги Първанов се произнася пространно и с охота само и единствено по тази тема. От малко след парламентарните избори насам бившият премиер Станишев се скри и когато във вторник се появи за първи път публично, заплаши, че ще поиска “изслушване /в Парламента/ на Бойко Борисов за нефтопровода “Бургас-Александруполис”, за АЕЦ “Белене” и за газопроводите “Южен поток” и “Набуко”. Не изслушване за лова на вещици. Изслушване за руските проекти.
И защо така? Ами първо защото пред другарите в собствената си партия Сергей Станишев не носи особена отговорност за провала на управлението си. Дори да има проблеми, най-много да се стигне до това да подаде оставка и да добави още едно име в списъка на безработните българи. /Няма да го мислим как при това положение ще плаща наема за апартамента си от 600 евро на месец и как ще живее занапред със спестеното от скромната премиерска заплата.

Но, второ - Станишев, заедно с патрона си Първанов, очевидно носи сериозна отговорност пред руските другари за /не/реализацията на енергийните проекти.

Тези момчета много са обещавали,

 а се оказва, че когато идва време да се изпълни обещаното, обективни причини им пречат – пречи им гласът народен, пречи им “проевропейският” политик Бойко Борисов, пречи им общото желание на българите да не се харчат грешни пари от и без това тънките им джобове. Само че руснаците открай време са волунтаристи и не признават обективни причини, а стрелят. Всеизвестно е – Москва не вярва на сълзи. И на сополи не вярва. Москва наказва и някои от техните хора в София през годините вече го изпитаха на гърба си. Идва ред на следващите, които са обещавали.

Така че оттук нататък двойката Станишев-Първанов ще става все по-нервна и все повече ще иска да говори, да размахва пръст, да показва истински и измислени плашила. Но колкото повече говорят те двамата, толкова повече глупости ще ръсят. А ние трябва добре да ги чуем. И след като добре ги чуем, бат` Бойко трябва да вземе и да разпореди едно разследване по въпроса дали и как точно най-висшите български държавници са се грижили и се грижат за българските национални интереси.

Е, тогава вече и слепите ще видят какво е да си застанал откъм грешната страна на вълшебната пръчица. Особено когато и двете нейни страни са грешни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 13637 |23.06.2009 Станишев към Берлускони: „Защото сме сексуалисти” . 51| 11929 |28.04.2009 Станишев и неговите двойници . 16| 13963 |31.03.2009 Обама - Първанов или Обама – Станишев . 67| 15375 |23.09.2008 Страната на мутрите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads